U Pakistanu heroin jeftiniji od hrane

Radiosarajevo.ba
U Pakistanu heroin jeftiniji od hrane

Na pakistanskom tržištu narkotika, u jednoj godini se trguje s heroinom čija je vrijednost viša od milijardu dolara. Radi se o, kako piše Russia Today, industriji koja je glavna 'novčana injekcija' u ratom razorenom susjedstvu, Afganistanu.

Lokalno stanovništvo u Pakistanu tvrdi da je heroin jeftiniji od hrane. Reporterka RT-a Lucy Kafanov iz Karachija javlja da ovisnici o heroinu više ni ne kriju svoju naviku... Za mnoge, smrt je jedini izlaz.

Abdullah, mladić iz Pakistana, dvije je sedmice proveo tražeći oca, heroinskog ovisnika. Na kraju ga je pronašao, u najvećoj mrtvačnici u Karachiju.

Treba napomenuti i kako je susjedni Afganistan najveći proizvođač opijuma – glavnog sastojka heroina – i odgovorni su za 90 posto ukupne svjetske količine ove droge; od tog broja, 40 posto se krijumčari kroz Pakistan.

Proizvodnja opijuma, ističe RT, raste već treću godinu zaredom, a očekuje se da će rasti i više. Kada NATO napusti regiju 2014, strahuje se da će se otvoriti brana za još veće širenje ove smrtonosne pošasti...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije