U nedjelju počinje sedmica dojenja

Radiosarajevo.ba
U nedjelju počinje sedmica dojenja


Svako dijete na svijetu ima pravo na zdravu ishranu, rast i razvoj. Dojenje je najbolji i najekonomičniji način ishrane djeteta, najbolji način sprječavanja oboljenja i promocije zdravlja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da dojenje može svake godine smanjiti smrtnost djece starosti ispod 5. godine života za 13%, što čini 10,6 miliona smrti djece ove starosne skupine na globalnom nivou.

Dojenje povoljno djeluje i na majke, porodicu i društvo u cjelini. Dokazane su prednosti prirodne ishrane za zdravlje djece jer majčino mlijeko sadrži idealan kvalitativni i kvantitativni sastav hranjivih tvari – proteina, ugljikohidrata, lipida i minerala koji u potpunosti zadovoljavaju djetetove potrebe za hranom i tečnošću u prvih 6 mjeseci života. Takođe, sadrži i imunološke spojeve i ćelije koje dijete štite od infekcija, te ujedno smanjuju i mogućnost razvoja alergijskih bolesti.

Dojenje je najbolji način uspostavljanja povezanosti između majke i djeteta koje pozitivno utiče na psihološki razvoj djeteta. Nažalost, danas smo svjedoci sve niže stope dojenja, a sve veće upotrebe zamjena za majčino mlijeko, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju, što može imati ozbiljne posljedice po zdravlje djece, ali i posljedice na privrednom planu jer izdaci za vještačku ishranu predstavljaju značajnu stavku.

U povodu Svjetske sedmice dojenja, Udruženje DjeCa će u nedjelju 1.avgusta 2010. od 11:00 do 14:00 na Vilsonovom šetalištu organizirati centralnu proslavu.

Za djecu će na Vilsonovom šetalištu biti pripremljene likovne i plesne radionice Kreativnog centra Dječije carstvo, a Cinema City nagradit će najuspješnije ulaznicama za projekcije novih filmova. "Trudnice i mame dojilje, te sve sadašnje i buduće mame mogu sudjelovati u radionicama o dojenju, koje su za njih pripremile Mame savjetnice za dojenje Udruženja DjeCa i IBLCE savjetnica Adisa Hotić iz Centra Fenix iz Sanskog Mosta", saopćeno je.

Na centralnoj manifestaciji bit će prezentirana i baby masaže, kao prva pomoć u slučaju grčeva kod djece. BabySaurus radionica za izradu platnenih pelena i nosiljki za bebe prezentirat će rad i održati Radionicu o platnenim pelenama i nosiljkama za bebe.

Fit mama Studio podržat će obilježavanje Svjetske sedmice dojenja i prezentirati trudnicama program pod nazivom "Instant fitnes rješenje za uobičajene trudničke tegobe", koji se sastoji od vježbica baziranih na principima yoge.

Na manifestaciji će biti organizirano i prikupljanje sredstava za pokretanje SOS-telefona na kojem će educirane volonterke pružati informacije u vezi s pomoći u dojenju (bez medicinskih savjeta). Volonteri Udruženja DjeCa organizirat će i malu školu o važnosti upotrebe autosjedalica, u okviru kampanje projekta "Autosjedalica od rođenja!".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije