U ljetnim danima zasladite se tartom od breskvi
Iskoristite prednosti ljeta i pripremanja slastica sa sezonskim voćem. Ovaj put uz trenutno pristupačne breskve.
Sastojci:
200 g oštrog brašna
½ kašičice praška za pecivo
1 jaje
30 g šećera
100 g maslaca
1 limun šećer
Nadjev:
2 žumanca
100 g šećera
400 g svježeg krem sira (rikota)
30 g Gussnela
Sok od pola limuna
1 limun šećer
2 bjelanca
2 breskve
Priprema:
Brašnu dodajte jaje, šećer, maslac narezan na listiće, prašak za pecivo i limun šećer. Zamijesite glatko tijesto, razvaljajte i premjestite u kalup za pite (Ø26 cm) tako da obložite dno i rub.
Tijesto pecite do pola (12 minuta) u rerni zagrijanoj na 180 °C, a zatim izvadite i pustite da se ohladi.
Žumance i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte sir, limunov sok, limun šećer, Gussnel i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu prelijte preko prhkog tijesta, a breskve narežite na ploške i posložite po površini.
Kolač pecite na 180 °C oko 40 minuta (do zlatne boje). U maslacu otopite cimet šećer i premažite voćni kolač.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.