U kojoj naciji se krije najviše ljenčina?

Radiosarajevo.ba
U kojoj naciji se krije najviše ljenčina?

Britanski Guardian je, ponukan Olimpijskim igrama koje za nekoliko dana počinju u Londonu, prenio istraživanje Lanceta o fizičkoj aktivnosti stanovnika država Evrope i svijeta i otkrio nam koje su to najljenije nacije svijeta. Polazna vrijednost  za izračunavanje aktivnosti odraslih stanovnika bile su preporučene količine fizičke aktivnosti, poput brzog hodanja u trajanju od 30 minuta pet puta sedmično ili intenzivnije vježbanje po makar 20 minuta triput sedmično.

Bosanci i Hercegovci i nisu toliko lijeni

U Velikoj Britaniji čak 63,3 posto odraslih ne vježba u preporučenim količinama, te Britanci spadaju u red najneaktivnijih nacija. Prema Guardianovim podacima, Bosanci i Hercegovci i nisu toliko lijeni kao što izgleda, pa je tako u našoj zemlji neaktivno 33,6 posto ljudi. U Mađarskoj taj procenat iznosi 26, u Sloveniji 30, Austriji 34,8, a u Srbiji čak 68,3, što znači da su naši susjedi među najljenijim ljudima svijeta.

Neaktivnost je jedan od glavnih uzroka najraširenijih bolesti današnjice: koronarnu bolest srca, dijabetes tip 2 i rak dojke i debelog crijeva, podsjeća Lancet.

Gori od Srbije po ovom pitanju su samo afrička zemlja Svazilend sa 69 posto fizički neaktivnog stanovništva i Malta sa 71,9 posto.

Rezultate iz cijelog svijeta možete pogledati ovdje.

U Sjedinjenim Američkim Državama lijeno je 40,5 posto stanovništva, a Njemačka se našla među zemljama koje imaju nizak koeficijent, 28 posto Nijemaca nedovoljno vježba.

Najaktivniji - Grci

S druge strane, najviše vježbaju Grci – samo 15,6 posto stanovnika Grčke smatra se fizički neaktivnim, a dobre rezultate imaju i Estonija (17,2), Holandija (18,2) i Ukrajina (18,4), a ni Rusija sa 20,8, Slovačka sa 22,2, Gruzija sa 22,3 i Hrvatska sa 23,6 ne stoje loše.

Međutim, i oni su prave ljenčine ako se uporede s rezultatima najaktivnijih nacija u svijetu. Bangladeš ima samo 4,7 posto neaktivnih osoba, a Mozambik 7,1.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije