U kinu bismo jeli kokice stare i sedam dana
Ako vam se povremeno desi da jutro poslije filmskog maratona sa prijateljima naiđete na nešto kokica ostalo od sinoć, pa ih svejedno pojedete do posljednje, ne brinite – ima i gorih od vas.
Istraživanje koje su proveli profesori psihologije sa Univerziteta u Južnoj Karolini rezultiralo je zanimljivom činjenicom da ljubitelji filma pojedu hladne i spužvaste kokice stare sedam dana jednako kao što pojedu one hrskave, tek napravljene.
S ciljem da otkriju koje su to najodvratnije navike koje dijeli mnoštvo ljudi, istraživači na USC su testirali volontere u kinu podijelivši im kokice različite kvalitete. Neki su dobili svježe pripremljene kokice, dok su drugi dobili kokice stare nekoliko dana.
Dobrovoljci koji i inače ne jedu mnogo kokica dok gledaju film imali su racionalniji pogled na svoju porciju i odustali su od starih i bljutavih kokica, dok su pak oni kojima su kokice neodvojiv dio filmske večeri – pojeli jednaku količinu starih kokica kao i njihove kolege koji su dobili svježe pripremljene kokice.
Kada su dobrovoljci stavljeni u drugačiju situaciju: da gledaju film u kancelariji, čak ni strastveni ljubitelji kokica nisu jeli one stare, što jasno podcrtava pretpostavku da određenu vrstu hrane vežemo za određenu atmosferu i situaciju u koju smo postavljeni, te da nam je u skladu s njom i kvalitet same te hrane manje bitan.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.