U Kaliforniji zabranjeno liječenje homoseksualnosti

Radiosarajevo.ba
U Kaliforniji zabranjeno liječenje homoseksualnosti

Guverner Jerry Brown potpisao je zakon kojim je Kalifornija postala prva američka savezna država koja će zabraniti kontroverzni oblik psihoterapije, čiji cilj je da se tinejdžeri homoseksualne orijentacije učine heteroseksualcima.

Zakon, koji će stupiti na snagu 1. januara 2013. godine, zabranjuje psihoterapeutima da na bilo koji način pokušavaju promijeniti seksualnu orijentaciju klijenata mlađih od 18 godina, što je poznato kao “popravna terapija” ili “preobraćenje”. Ta terapija “nije naučno ni medicinski zasnovana, i od sada će biti smatrana šarlatanstvom“, rekao je Brown u saopštenju, a njegova odluka predstavlja veliku pobjedu aktivista za prava LGBTQ populacije koji su se godinama borili protiv ovakve terapije.

Većina udruženja psihijatara i psihologa prethodnih decenija popravnu terapiju su proglasila bizarnom, te su sada pozdravila novi zakon. Uprkos tome, neke organizacije su nastavile koristiti savjetovanja i molitvu kako bi pokušali kod tinejdžera promijeniti homoseksualnu orijentaciju.

Borci za zaštitu prava homoseksualaca smatraju da ta terapija ostavlja dugotrajne negativne posljedice na pojedince na kojima se primjenjuje, a kod mladih povećava rizik od depresije i samoubistva. Konzervativne vjerske grupe, pak, smatraju da će zabrana popravne terapije onemogućiti roditeljima da “pruže psihološku pomoć djeci koja doživljavaju spolnu konfuziju”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije