U Istočnoj Evropi raste broj infekcija HIV-om

Radiosarajevo.ba
U Istočnoj Evropi raste broj infekcija HIV-om

Globalni izvještaj UNAIDS-a za 2012. godinu, objavljen povodom obilježavanja 1. decembra, svjetskog dana borbe protiv HIV-a, ukazuje na smanjenje novih HIV-infekcija u iznosu od 50 posto u najmanje 25 država svijeta. Povećan je i broj osoba koje primaju antiretroviralnu terapiju, koja spašava živote: u posljednje dvije godine njihov broj je povećan za 60 posto.

Nažalost, Istočna Evropa je jedna od rijetkih regija u kojoj je registrirano povećanje stope HIV prevalence, novih HIV-infekcija, kao i smrtnih slučajeva uzrokovanih AIDS-om.

U Bosni i Hercegovini je od 1986. do početka 2012. godine registrirano 196 slučajeva HIV-infekcija, a od toga je do kraja 2011. godine 116 osoba razvilo AIDS.

Najčešći način prenosa HIV-a danas je heteroseksualni odnos sa 56 posto, zatim MSM/biseksualni odnos sa 22 posto, te injekciono korištenje narkotika sa 11 posto.

Milenijski razvojni cilj za HIV i AIDS je jasan: zaustaviti epidemiju na globalnom nivou do 2015. godine, što znači da predstoje tri godine intenzivnog rada s ciljem eliminacije novih HIV infekcija. Na globalnom nivou, antiretroviralna terapija je potrebna za sedam miliona osoba, te se moraju povećati napori kako bi ovim ljudima pružili osnovne HIV usluge. Također, predstoje i godine borbe protiv još sveprisutne stigmatizacije osoba zaraženih HIV-om i oboljelima od AIDS-a.

1. decembar, Svjetski dan borbe protiv HIV-a, biće obilježen i u našoj zemlji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije