U Istanbulu otvoren tunel Marmaray ispod Bosfora

Radiosarajevo.ba
U Istanbulu otvoren tunel Marmaray ispod Bosfora

Turska je u utorak otvorila željeznički tunel pod morem koji povezuje Evropu i Aziju, na dvije strane Istanbula, ostvarujući plan koji je otomanski sultan predložio prije oko 150 godina. 

Tunel Marmaray proteže se ispod Bosforskog moreuza koji povezuje Crno i Mramorno more i dijeli Istanbul na azijski i evropski dio. Tunel je dugačak 13,6 kilometara, uključujući i podvodni dio od 1,4 kilometara, prenosi AP. 

To je jedan od brojnih velikih infrastrukturnih projekata vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana koja je pomogla u jačanju ekonomije, ali je također izazvala brojne javne proteste. 

Zvaničnici se nadaju da će uz oko 1,5 miliona putnika dnevno, tunel olakšati hronične saobraćajne gužve u Istanbulu, posebno na dva mosta koja povezuju dva dijela grada. Također je daleki san da bi tunel mogao postati dio nove željezničke linije između zapadne Evrope i Kine.

Turski zvaničnici tvrde je tunel, izgrađen na dubini većoj od 55 metara, najdublji željeznički tunel na svijetu takvog tipa.

Pokrenut u 2005. i planiran da se završi u roku od četiri godine, projekt je bio odgađan važnim arheološkim otkrićima, uključujući i vizantijsku luku iz četvrtog stoljeća, nakon što su graditelji počeli kopati ispod grada.

Odbacujući strahovanja da bi tunel mogao biti ranjiv na potrese u regiji sa čestim seizmičkim aktivnostima, turski ministar saobraćaja Binali Yildirim izjavio je da je tunel izgrađen da izdrži potres jačine devet stepeni. On ga je nazvao "najsigurnijim mjestom u Istanbulu".

Tvrdi se da je otomanski sultan Abdulmedžid predložio izgradnju tunela ispod Bosfora prije jednog i pol stoljeća. Jedan od njegovih nasljednika, Abdulhamid, podnio je prijedlog gradnje arhitektima, ali plan nikad nije proveden u djelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije