U Egiptu pronađena ranokršćanska crkva

Radiosarajevo.ba
U Egiptu pronađena ranokršćanska crkva
Iskopine u Aleji sfingi (Foto: AFP)

Egipatski arheolozi su u Aleji sfingi pronašli ostatke crkve iz petog stoljeća n. e. te "nilometar" (udubljenje za mjerenje vodostaja Nila) iz drugog stoljeća prije nove ere.

Kako su saopćile egipatske vlasti, ostaci crkve i "nilometar" su pronađeni tokom rutinskih iskopavanja na lokalitetu poznatijem kao Aleja sfingi, koja povezuje hramove u Luksoru i Karnaku.

Za gradnju crkve su korišteni kameni blokovi iz vremena faraona grčko-rimskog perioda koji su djelomično ukrašeni i opremljeni natpisima.

Pored crkve je pronađen i "nilometar", podzemna prostorija duboka sedam metara koju čine kameni blok i kružne stepenice koje okružuju blok.

I crkva i "nilometar" su pronađeni tokom obnove Aleje sfingi koja je duga 2.700 metara i široka 70 metara. Duž aleje su bile poslagane sfinge, kipovi sa tijelom lava i glavom čovjeka ili ovna koje simboliziraju boga Ra.

Aleja je izgrađena tokom vladavine faraona Amenhotepa III. (1379-1340 pr.n.e.). Na dijelovima gdje sfinge nedostaju bit će ostavljen prazan prostor jer se Egipćani protive izlaganju replika.

net.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije