U čemu je tajna: Roditelji u Njemačkoj mnoge stvari rade drukčije

Radiosarajevo.ba
U čemu je tajna: Roditelji u Njemačkoj mnoge stvari rade drukčije
Roditelji u Njemačkoj mnoge stvari rade drukčije...

Jedan od razloga jeste i odgoj djece i prilike koje su mališanima nude. Kako su Nijemci tako samostalni i uspješni - pitanje je na koje bismo odgovor mogli potražiti i u načinu odgoja.

Jedna američka mama iskusila je u čemu je tajna njemačkih roditelja i svoje iskustvo ispričala za Time. Kada je prvi put otišla na igralište u Berlinu bila je prestravljena. Roditelji su pili kafu i nisu pretjerano obraćali pažnju na mališane. Djeca su se igrala i nije posvuda bilo zaštitne pjene, obavještenja...

Za razliku od stereotipa, većina roditelja u Njemačkoj nije stroga. Oni postavljaju visoke kriterije o nezavisnosti i odgovornosti.

Ovo su stvari koje je izdvojila kao ključne i korisne kod njemačkih roditelja:

1. Ne tjeraju djecu da uče pisati u vrtiću ili kući

Vrtići u Berlinu ne podržavaju rano educiranje djece u klasičnom smislu. Učiti čitati nije zadaća roditelja, već je zadatak koji se pred djecu stavlja tek u “maloj školi”. Vrtić je mjesto za igru i socijalizaciju. Ni na samom početku škole nema pritiska. Djeca imaju dva velika odmora a uči se opušteno. Ipak, to ne znači da je obrazovanje loše. Prema istraživanju Udruženja za ekonomsku suradnju i razvoj, 15-godišnji Nijemci su iznad prosjeka znanjima iz matematike, jezika i fizike.

2. Ohrabruju djecu da se igraju vatrom

Ovo rade kako djeca ne bi imala strahove od bilo čega. Sve služi kao lekcija.

3. Dozvoljavaju djeci da se slobodno kreću bez nadzora roditelja

Većina mališana u školu ide sama. Neki čak sami koriste i metro. Njemački roditelji su zabrinuti za sigurnost ali oni brinu zbog saobraćaja, a ne otmica. Otmice su izuzetno rijetke u Njemačkoj.

4. Proslavljaju početak škole

Za njemačke roditelje tri su najvažnija datuma u životu djeteta: polazak u prvi razred, 14. rođendan i vjenčanje.Einschulung - polazak u školu se slavi. Dijete dobiva poklone i slatkiše. Djeca se tome raduju godinama unaprijed. To signalizira velike životne promjene.

5. Djeca trebaju biti vani svaki dan

Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća - izreka je koju često koriste u Njemačkoj. Vrijednost vremena provedenog napolju promovira se u školama. Svi vrtići moraju imati igrališta. Bez obzira na to koliko je hladno i oblačno, djeca su vani, u parku, u šetnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije