U BiH kafu svakodnevno pije 64% ljudi

Radiosarajevo.ba
U BiH kafu svakodnevno pije 64% ljudi

Kafa je, poslije vode, najpopularniji napitak. Istraživanja kažu da se u svijetu godišnje popije nevjerovatnih 400 milijardi šoljica kafe. Računa se da od troje ljudi dvoje konzumira crni napitak, što je godišnji prosjek od 4,8 kilograma kafe po osobi.

Iako je tradicija ispijanja kafe u Bosni i Hercegovini jedna od najstarijih u Evropi (konzumiranje kafe u BiH počelo je još davne 1522. godine), mi nismo najveći potrošači kafe na Starom kontinentu. Prema statističkim podacima rekorderi su Finci koji u prosjeku godišnje potroše 12 kilograma kafe po stanovniku.  

Agencija GFK nedavno je sprovela istraživanje koje je naručip Nescafe, po kojem čak 64% stanovništva svakodnevno, više puta dnevno konzumira kafu.

Po istraživanju, kafa se isključivo pije vruća sa šećerom, vrlo često i sa mlijekom. Tradicionalnom ispijanju kafe u Bosni i Hercegovini pribjegava većinom starije stanovništvo, više žene (69%) nego muškarci (59%), dok je dob u kojoj se najviše konzumira 45 do 54 godine (82%).

Tradicionalno ispijanje kafe najviše se koristi ujutro i kod kuće, dok se instant kafa više pije popodne u kafićima i na poslu, pokazuju rezultati istraživanja.

Ispitanici su kao glavni motiv za ispijanje kafe naveli druženje i poticaj za buđenje. Statistika kaže da pola stanovništva ispod 45 godina sve više pije instant kafu, a više je piju žene nego muškarci. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije