U Americi za puštanje balona - kazna

Radiosarajevo.ba
U Americi za puštanje balona - kazna

Oblasni odbor za kvalitetu vode San Francisca, kaznilo je marketinšku agenciju TrashTalkFCM zbog kampanje u kojoj su u zrak pustili veliki broj balona.

U sklopu promotivne akcije za GameStop na konferenciji Game Developers početkom ove godine, pušteno je u zrak 10.000 crvenih balona. Sada agencija mora platiti 7000 odštete, s obzirom da su stotine balona završili u zaljevu San Francisko i tako onečistili more. Građani San Franciska,jednog od ekološki najosvještenijih gradova u SAD, bili su ogorčeni.

Naručilac akcije GameStop pravdao se da nije znao ništa o tome, a marketinška agencija tvrdi da su baloni "100 posto biorazgradivi." Ipak, preuzeli su odgovornost za incident i sada imaju 30 dana da plate kaznu.

U našoj zemlji ovakve kazne još uvijek su nezamislive, a puštanje balona u prirodu smatra se za praznički gest. Sjetimo se kako je bilo povodom  Dana djeteta, kada su polaznici vrtića JU Djeca Sarajeva organizirano od strane svojih pedagoga u zrak pustili stotine balona.

'Dječija nedjelja' ekološke katastrofe
Ministarstvo obrazovanja povodom slučaja 'Balonijada'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije