Turobna povijest i očaravajuća priroda: Havaji su tropski raj i turistička atrakcija (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Turobna povijest i očaravajuća priroda: Havaji su tropski raj i turistička atrakcija (FOTO+VIDEO)
/ FOTO: A.P., Radiosarajevo.ba

Svaka čarobna stvar koju ste ikada čuli o Havajima je istinita - osam vulkanskih otoka usred Tihog oceana pravi su tropski raj i geološko blago. 

Uz mnoštvo nacionalnih parkova, vulkana, arheoloških nalazišta, očaravajuće prirode i nevjerovatnih plaža, Havaji su jedno od najprivlačnijih mjesta za turiste iz cijeloga svijeta. 

Dom za glavni grad Honolulu i glavnu međunarodnu zračnu luku - Oahu je najnaseljeniji havajski otok, ali i ovdje je još uvijek dosta parkova, zelenila i prirode. 

Honolulu ili najviše "neamerički" od svih američkih gradova, najzapadniji je i najjužniji grad Sjedinjenih Američkih Država. U prijevodu – mirna luka, Honolulu je ujedno i jedini američki grad s kraljevskom palačom, podsjetnikom na svrgavanje havajskog kraljevstva 1893. godine. 

Istočno od Honolulua, uzdiže se Diamond Head, jedno od najprepoznatljivijih znamenitosti otoka. Ovaj široki, kružni vulkan dobio je ime po grešci britanskog mornara iz 19. stoljeća, koji je pogriješio pri porcjeni kvarcnog kristala za dijamantski. 

Zbog svoga položaja na jugu Oahua, Diamond Head bio je korišten kao odbrambena platforma i pozicija s najboljim pogledom za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Šetnja uz strme staze Diamond Heada najbolje je iskustvo za vrijeme izlaska i zalaska sunca kad se odatle pruža pogleda na Tihi okean i plažu Waikiki

Waikiki plaža jedno je od omiljenih odredišta za domaće i strane posjetitelje koji se žele opustiti uz samu obalu mora, pod toplinom sunca. Plaža je sama po sebi prava atrakcija i svake godine je posjete hiljade i hiljade ljudi. Riječ waikiki znači otprilike - šikljajuća svježa voda. Osim po suncu, pijesku, uživanju i opuštanju, plaža je poznata i po surfanju – savršeno je mjesto za početnike koji žele naučiti „jahati“ valove, ali i za iskusne surfere.

S razlogom je i Memorijalni centar USS Arizona Pearl Harbor jedno od najposjećenijih odredišta na Havajima, Smješten je u blizini grada Honolulu i jedne od najljepših plaža na svijetu Waikiki. 

Ljudi iz cijeloga svijeta, njih oko 1,8 miliona godišnje, dolaze vidjeti veličanstvenu postavku koja prikazuje gdje je za Sjedinjene Američke Države počeo Drugi svjetski rat, 7. decembra 1941. godine.

Centar je podignut u spomen žrtvama napada na američku luku 7. decembra 1941. godine. 

Te godine u luci Pearl Harbor na sidrištu se nalazio veći dio ukupne američke pacifičke flote. 

Stotine japanskih borbenih aviona napale su američku mornaričku bazu Pearl Harbor i u napadu koji je trajao samo dva sata Japanci su uništili gotovo 20 američkih ratnih brodova i oko 200 aviona. 

Dvije hiljade stotinu sedamnaest američkih vojnika i mornara poginulo je u napadu, a oko 1000 ih je ranjeno. Samo na brodu USS Arizona poginulo 1.177 mornara, a većina tijela nikada nije pronađena. Dan kasnije, američki predsjednik Franklin D. Roosevelt zatražio je od Kongresa da proglasi rat Japanu. 

USS Arizona Memorijalni centar izgrađen je na ostacima potopljenog američkog ratnog broda USS Arizona. Potapanje i pogibija mornara USS Arizone predstavlja najgoru pomorsku katastrofu u američkoj povijesti. 

U fotogaleriji pogledajte nekoliko fotografija iz Memorijalnog centra USS Arizona Pearl Harbor. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije