Turisti - veliki krivci za klimatske promjene

Radiosarajevo.ba
Turisti - veliki krivci za klimatske promjene

Turistička putovanja jedan su od najvećih pokretača klimatskih promjena! Jedna norveška studija kaže kako su najveći krivci među turistima - Nijemci, koji inače putuju rado, često i daleko.

Daleka i egzotična turistička odredišta već su odavno pristupačna i širokim masama. Iako je demokratizacija turizma i širenje na sve slojeve društva svakako pozitivan trend posljednjih desetljeća, putovanja su povezana s transportom koji je opet važan činilac u zagađenju okoliša i klimatskim promjenama, piše Deutsche Welle.

Automobili i avioni - najveće ubice klime 

Centar za međunarodno istraživanje klime i zaštite okoliša (CICERO) sa sjedištem u norveškom Oslu je objavio studiju koja ukazuje na to da su automobili i avioni odgovorni za 90 posto zagađenja prouzrokovanog turizmom. Putnik na jednom prekookeanskom letu uzrokuje štetnih plinova koliko i jedan prosječni vozač automobila u dva mjeseca.

Studija CICERO-a je došla do zaključka da je prosječan Nijemac pet puta više na putu od svjetskog prosjeka. Pritom su, kako su izračunali norveški znanstvenici, bogati Nijemci najveće "ubojice klime" - najbogatijih deset posto Nijemaca je odgovorno za 20 posto globalnih klimatskih promjena uzrokovanih putovanjima. 

Voz i autobus, kao najpovoljnija prijevozna sredstva kad je zaštita okoliša u pitanja, su daleko na posljednjim mjestima. Iako se u autobuski saobraćaj u Njemačkoj zadnjih godina mnogo ulagalo,  a nova vozila zadovoljavaju najstrože standarde kad su u pitanju ispušni plinovi, ovo prijevozno sredstvo nije omiljeno. 

Kruzeri - opasnost za okolinu 

Njemačka udruga za zaštitu okoliša NABU je u jednom istraživanju analizirala kruzere koji bi do 2016. trebali zaploviti svjetskim morima i došla do poraznog zaključka: samo mali broj tih brodova posjeduje prikladnu tehniku za filtriranje ispušnih plinova.

Ipak, mnogi turoperatori doduše u svojim programima nude ekološki odgovorna putovanja. No ova vrsta putovanja je i skuplja, a to uvijek odbija mušterije. Zanimanje za ekološki održivi turizam je u posljednjih 20-ak godina poraslo, ali ta vrsta putovanja još uvijek teško pronalazi put do korisnika.

Uplatom do čiste savjesti

"Ekološki najodgovornija vrsta turizma je planinarenje ili biciklističke ture. Let avionom je apsolutno najgori oblik putovanja kada je zaštita okoliša u pitanju", kažu stručnjaci iz NABU-a. 

Zato bi trebalo izbjegavati prekookeanske letove za kratka putovanja kao što su, recimo, popularni produljeni vikendi u SAD-u. 

U slučaju da se takva putovanja ne mogu izbjeći, ekološke udruge preporučuju neku vrstu novčanog obeštećenja. Na internetskim stranicama organizacija poput "Atmosfair" tako svako može izračunati koliko je po klimu štetno njegovo putovanje i uplatom u neki ekološki projekt može "otkupiti grijehe" nastale zbog šoping-vikenda u New Yorku, piše Deutsche Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije