Trik koji je mnoge oduševio: Znate li zašto biste trebali stavljati balon u odvod kupaonice?

0
Radisarajevo.ba
Trik koji je mnoge oduševio: Znate li zašto biste trebali stavljati balon u odvod kupaonice?
Foto: Pexels / Ilustracija / Odvod

Na Facebook i Instagram grupama svi govore o ovom učinkovitom rješenju za tjeranje štetočina. 

Običan balon postavljen u odvod tuša može riješiti vrlo čest problem koji živcira većinu ljudi širom svijeta.

Ući u kuću u bilo koje doba dana ili noći i zateći žohare kako slobodno šetaju u kućnom okruženju svakako nije ugodno, stoga svi neprestano traže najbolja rješenja koja će omogućiti da jednom zauvijek nestane ovaj problem.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Ranije su žohari u cijevi dolazili uglavnom ljeti kada traže nešto hladnije i vlažnije okruženje zbog prevelike vrućine.

Ali sada su se stvari promijenile pa žohari neprestano traže savršeno skrovište za život u miru i spokoju tokom cijele godine.

Iz tog razloga situacija je postupno postala sve više zabrinjavajuća. U 90% slučajeva mogu se vidjeti u kupaonici, posebno u tuš kabini, kadi ili sudoperu. Ovo su žohari koji vole toplu, vlažnu i slabo osvijetljenu okolinu u kojoj se mogu hraniti i preživjeti, makar samo nekoliko dana.

Kako odčepiti odvode u kupaonici: Uz pomoć ovog kozmetičkog sredstva recite 'zbogom' dlakama

Kako odčepiti odvode u kupaonici: Uz pomoć ovog kozmetičkog sredstva recite 'zbogom' dlakama

Spriječite dolazak žohara osnovnim zdravstveno-higijenskim standardima

Prva stvar koju trebate učiniti kako biste spriječili dolazak žohara je održavanje odgovarajućih standarda čišćenja i higijene. Dakle, nikad ne ostavljajte prljavo suđe u sudoperu i mrvice ili hranu na stolu ili otvorene pakete u smočnici samo zato što žohare privlači miris koji izlazi čak i iz najmanje rupe u kući.

Tada se moraju koristiti učinkovite i 100% sigurne metode, što ne znači nužno oslanjanje na hemikalije koje odmah uništavaju žohare, jer mogu biti opasne i za kućne ljubimce, ali i za zdravlje ljudi.

Suprotno onome što se misli kao sredstvo protiv žohara, izbjeljivač ne daje rezultate jer ga se oni uopće ne boje. Nije dovoljno dezinficirati kuću, potrebno je boriti se protiv njihove prisutnosti djelujući izravno na cijevi kako biste otežali njihov prolaz.

Odvod / Ilustracija
Foto: Pexels: Odvod / Ilustracija

Kako riješiti žohare koji izlaze iz odvoda tuša?

Na primjer, što se tiče odvoda za tuširanje, dovoljno je balon umetnuti u odvod, odrezati ga na kraju ili s dijela koji smo stavili u usta da ga napušemo. Rez propušta vodu, ali sužava odvodnu rupu kroz koju žohari izlaze u bilo koje doba godine.

Rješenje je očito primjenjivo na sve odvode u kući gdje je to moguće. Kada se wc ne koristi, preporučljivo ih je pažljivo zatvoriti odgovarajućim čepovima, ne samo radi sprječavanja pristupa žoharima, već i iz higijenskih razloga. Iz bilo kojeg odvoda, pa čak i sudopera, izlazi smrad i preplavi kuću u nekoliko minuta, što je sve samo ne ugodno.

Drugi načini za držanje žohara podalje od kuće

Zatim, naravno, svi prilazni putevi moraju biti zatvoreni, poput prozora, na koje treba pričvrstiti komarnike, otvoriti ih i ljeti i zimi, promijeniti vazduh i slično, bez straha od žohara ili drugih životinjskih vrsta koje mogu lako ući. A zatim prekrijte sve veće otvore u kući rešetkama koje onemogućuju prolaz velikim i malim kukcima. U slučaju stvarne najezde žohara ili žohara bilo koje vrste, jedino rješenje je zatražiti sanaciju i dezinsekciju kućnog okoliša od strane stručnjaka kako biste se vratili u život u miru i spokoju, bez straha i osjećaja nelagode u vlastitom domu, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije