Triberg: Parking samo za žene

Radiosarajevo.ba
Triberg: Parking samo za žene

Mali, mirni njemački grad Triberg, donedavno poznat jedino po tradicionalnoj izradi zidnih satova sa kukavicama, dospio je na naslovnice svjetskih medija nakon što je njegov gradonačelnik odlučio rodno markirati parking mjesta u gradu.

'Genijalna' ideja gradonačelnika Gallusa Strobela zaživjela je tako što su na parking mjestima iscrtani standardni simboli za muški i ženski spol, koji usmjeravaju vozače i vozačice gdje mogu parkirati. Još uvijek nije bilo govora o kaznama za prekršitelje/prekršiteljke ovog pravila.

Strobelova seksistička ideja temelji se na uvjerenju da se muškarci za volanom snalaze mnogo bolje od žena. Iako, priznaje, ima i dobrih vozačica (!), muškarci su, prema Strobelovim otvorenim izjavama, „mnogo uspješniji u bočnom parkiranju i zaobilaženju stubova“. Zbog toga su u Tribergu parking mjesta namijenjena ženama šira, bolje osvijetljena i bliže izlazima iz garaža, dok su 'muška' mjesta – obična mjesta kakva ima bilo koji parking na svijetu.

 

Gradonačelnik Triberga priznaje da je namjera njegovog projekta da skrene pažnju javnosti i turista na Triberg, ali i da uzdrma granice političke korektnosti. Kako kaže, reakcije na rodno obilježena parkirna mjesta dosad su bile isključivo pozitivne. Za njemački Focus, Strobel iskreno kaže:

„Grad Triberg svake godine troši 50.000 eura na promociju, a akcija obilježavanja parking mjesta koštala nas je jedva 50 eura“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije