Tri jednostavna načina kako da ovog ljeta držite ose dalje od svog doma

0
Radiosarajevo.ba
Tri jednostavna načina kako da ovog ljeta držite ose dalje od svog doma
Foto: Pexels / Osa

Topliji dani i ljeto sa sobom obično donose i najezdu osa u vašim dvorištima i vrtovima te na taj način ometaju ugodan boravak na otvorenom.

Izbjegavajte uništavanje ovih posjetitelja i bolje se odlučite za njihovo odvraćanje uz pomoć nekoliko prirodnih trikova.

Jamie Jones, osnivač Open Space Conceptsa, rekao je za Express.co.uk: "Iako ose mogu postaviti gnijezda oko vanjskog dijela naših domova, važno je pažljivo nadzirati sve vanjske prostore posebno one natkrivene i nešto udaljenije od kuće, jer su oni često postavljeni tik uz prirodu olakšavajući osama pristup."

Poznati meteorolog najavio šta nas čeka: 'Sigurno će biti oblasti koje će imati jako nevrijeme'

Poznati meteorolog najavio šta nas čeka: 'Sigurno će biti oblasti koje će imati jako nevrijeme'

U nastavku je za The Sun Jamie dao nekoliko savjeti za odvraćanje osa:

Biljke

Ova prirodna metoda držat će ose podalje jer one ne vole jak miris koji ispuštaju neke biljke. Preporučio je sadnju mente, bosiljka, ružmarina, lavande, majčine dušice i kadulje za najbolje rezultate.

"Ove biljke imaju jak miris koji pomaže u tjeranju osa, pa razmislite o tome da ih posadite oko svoje terase, dvorišta i drugih društvenih prostora," objasnio je.

Mirisi na ulaznim tačkama

Dodavanje jakih mirisa oko vrata i prozora još je jedan jednostavan način za držanje osa podalje, piše D&D.

Osim već spomenutih biljaka, mirisi citronele, limunske trave, geranija i paprene metvice također mogu djelovati kao prirodni repelent. Profesionalac je predložio korištenje mješavine od 10 do 15 kapi ulja paprene metvice s vodom za odbijanje osa. Jednostavno dodajte smjesu u bočicu s raspršivačem i poprskajte po krajevima svog doma.

Pukotine

"Rupe na vašoj terasi ili zidovima mogu značiti da postoji problem s osama", rekao je stručnjak.

Ispunjavanjem ovih malih mjesta spriječit ćete ih da koriste rupe kao svoje gnijezdo i umjesto toga trebali bi ga pronaći negdje drugo.

Jamie je objasnio: "Također je važno redovno pregledavati svoj dom radi potencijalnih ulaznih tačaka."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije