Tri grickalice u kojima možete uživati bez 'grižnje savjesti'

Radiosarajevo.ba
Tri grickalice u kojima možete uživati bez 'grižnje savjesti'

Dok nas nogometna euforija drži grickalice servirane na stolu nezaobilazan su dio atmosfere, a poslije krivci za brojne nuspojave. Kako bi izbjegli takve probavne smetnje, osjećaj tromosti i općenito negativne učinke nezdravih zalogajčića donosimo zdrave grickalice koje možeet sami napraviti i ne zgriješiti, piše Zadovoljna.hr.

1. Čips od kelja

Dovoljno  slan i niskokaloričan te kao takav mnogo zdravija alternativa čipsu od krumpira, ova zdrava grickalica u Americi je već proglašena 'Superhranom'.

Obiluje antioksidansima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Iako postoji nekoliko zanimljivih načina pripreme točnije preljeva, za početnike se savjetuje da krenu s najjednostavnijim receptom. 

Priprema: 

Dvije žlice jabučnog octa pomiješajte sa dvije žlice maslinovog ulja te ih prelijte preko na komadiće istrganih listića kelja. Raspodijelite listove na masni papir te stavite u pećnicu na 175 stupnjeva Celzija i isušujte desetak minuta dok rubovi kelja lagano ne posmeđe. Na kraju pospite s malo soli.

2.Pečeni slanutak

Slanutak se ubraja u najzdravije namirnice svijeta, bogata zaliha prehrambenih vlakana čini ga dragocjenim za zdravlje srca i probave.

Sadržaj topljivih vlakana čini ga izvrsnom namirnicom koja pomaže u održavanju zdrave razine šećera u krvi, važan je izvor bjelančevina i odličan je u ulozi grickalice.

Priprema:

Jednostavno ga možete pripremiti tako da željenu količinu slanutka natopite preko noći, ocijedite i u novoj vodi kuhate oko deset minuta. 

Skuhani slanutak procijedite, posušite i pokapajte maslinovim uljem. Stavite u tepsiju obloženu masnim papirom i pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva Celzija. Kad je pečen pospite ga soljum paprom i začinom po izboru pripjerice bosiljkom, čili papričicom.

3. Kokice

Kokice su zdrava alternativa zalogajima poput čipsa i krekera. Osim polifenola i niskog sadržaja kalorija, kokice su cjelovite žitarice. Jedenje više cjelovitih žitarica povezano je s nižim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka.

No, oprezan treba biti prilikom odabira vrste kokica jer nisu sve zdrave. Neke namijenjene za pripremu u mikrovalnoj natopljene su maslacem, a sadrže i umjetne ili više nego nezdrave sastojke. 

Tako se kao najzdraviji način pripremanja kokica preporučuje korištenje cijelih zrna, s dodavanjem tek pari kapi ulja u lonac za pripremu baš kako su to činile naše mame. Okus kokica se može obogatiti naribanim parmezanom ili chili paprom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije