Tri grickalice u kojima možete uživati bez 'grižnje savjesti'
Dok nas nogometna euforija drži grickalice servirane na stolu nezaobilazan su dio atmosfere, a poslije krivci za brojne nuspojave. Kako bi izbjegli takve probavne smetnje, osjećaj tromosti i općenito negativne učinke nezdravih zalogajčića donosimo zdrave grickalice koje možeet sami napraviti i ne zgriješiti, piše Zadovoljna.hr.
1. Čips od kelja
Dovoljno slan i niskokaloričan te kao takav mnogo zdravija alternativa čipsu od krumpira, ova zdrava grickalica u Americi je već proglašena 'Superhranom'.
Obiluje antioksidansima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Iako postoji nekoliko zanimljivih načina pripreme točnije preljeva, za početnike se savjetuje da krenu s najjednostavnijim receptom.
Priprema:
Dvije žlice jabučnog octa pomiješajte sa dvije žlice maslinovog ulja te ih prelijte preko na komadiće istrganih listića kelja. Raspodijelite listove na masni papir te stavite u pećnicu na 175 stupnjeva Celzija i isušujte desetak minuta dok rubovi kelja lagano ne posmeđe. Na kraju pospite s malo soli.
2.Pečeni slanutak
Slanutak se ubraja u najzdravije namirnice svijeta, bogata zaliha prehrambenih vlakana čini ga dragocjenim za zdravlje srca i probave.
Sadržaj topljivih vlakana čini ga izvrsnom namirnicom koja pomaže u održavanju zdrave razine šećera u krvi, važan je izvor bjelančevina i odličan je u ulozi grickalice.
Priprema:
Jednostavno ga možete pripremiti tako da željenu količinu slanutka natopite preko noći, ocijedite i u novoj vodi kuhate oko deset minuta.
Skuhani slanutak procijedite, posušite i pokapajte maslinovim uljem. Stavite u tepsiju obloženu masnim papirom i pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva Celzija. Kad je pečen pospite ga soljum paprom i začinom po izboru pripjerice bosiljkom, čili papričicom.
3. Kokice
Kokice su zdrava alternativa zalogajima poput čipsa i krekera. Osim polifenola i niskog sadržaja kalorija, kokice su cjelovite žitarice. Jedenje više cjelovitih žitarica povezano je s nižim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka.
No, oprezan treba biti prilikom odabira vrste kokica jer nisu sve zdrave. Neke namijenjene za pripremu u mikrovalnoj natopljene su maslacem, a sadrže i umjetne ili više nego nezdrave sastojke.
Tako se kao najzdraviji način pripremanja kokica preporučuje korištenje cijelih zrna, s dodavanjem tek pari kapi ulja u lonac za pripremu baš kako su to činile naše mame. Okus kokica se može obogatiti naribanim parmezanom ili chili paprom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.