Tri dobra stara trika za najbolje palačinke

Radiosarajevo.ba
Tri dobra stara trika za najbolje palačinke

Jedni palačinke pripremaju 'od oka', drugi se drže samo provjerenih metoda, treći pak nikad nisu dobili isti rezultat dva puta zaredom.

Ne znamo kojoj palačinkastoj školi vi pripadate, ali imamo tri trika koja će podignuti bilo koju verziju palačinki. Ako volite mekane, tanke i slasne palačinke, primijenite ove savjete i odmah se zaputite po omiljeno punjenje.

-Da palačinke ne bi bile premasne, pecite ih u teflonskoj tavi koju ste samo malo prilikom pečenja prve palačinke premazali uljem. (za palačinke à la française umjesto ulja koristite maslac).

-Ako želite lagane i mekane palačinke, dio mlijeka zamijenite vodom ili čak mineralnom vodom. Palačinke neće biti žilave, već lagane poput pahulje.   

-Majstori kažu da je najbolje da smjesa za palačinke odleži u hladnjaku nekoliko sati prije korištenja. Ako želite slasne palačinke navečer, najbolje je da smjesu napravite već popodne, piše Jutarnji.hr.

Vrijeme je za palačinke!

Sastojci:

1 jaje
na vrh kašike soli
na vrh kašike šećera
1 kašika sodabikarbone( od toga budu lijepo rumene)
1/2 l mlijeka
2 dcl obične vode
400 gr glatkoga brašna
Punjenje
razni pekmezi, eurokrem, džem, kokos, orasi, keks, krašexpres…ili što god vam padne na pamet

Priprema:

Razmutiti jaje sa soli, šećerom i sodabikarbonom. Dodati brašno i dobro izmiješati da smjesa bude glatka. Dodavati postupno mlijeko i vodu. Smjesu sipati na ugrijanu tavu i peći palačinke.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije