Treptanje je najbolji lijek za oči

Radiosarajevo.ba
Treptanje je najbolji lijek za oči


Naučnici su otkrili jednostavno rješenje za umorne oči izazvane gledanjem u ekran - 20 treptaja svakih 20 minuta.

Stručnjaci su se dosjetili jednostavne vježbe koja bi mogla spriječiti zamor očiju pred kompjuterskim ekranom. Kažu da bismo trebali svakih 20 minuta odjednom trepnuti 20 puta za redom. Ovo bi trebalo kombinovati sa skretanjem pogleda i fokusiranjem 20 sekundi na neki objekt udaljen oko šest metara, piše Magazin.net.hr

Strategija koja bi se mogla nazvati '20-20-20' osmišljena je za rješenje sindroma kompjuterskog vida koji utiče na milione ljudi koji rade pred kompjuterskim ekranom i sve ovisne o video igricama. 

Simptomi kao što su suhe i umorne oči, glavobolje i bol vrata i zglobova su uglavnom privremeni, ali mnoge muče na dnevnoj bazi i traže pomoć ljekara. 

Najugroženiji su oni koji provode tri ili više sati ispred kompjutera. Kod njih se može javiti bol u očima te oštećenje vida koje zahtijeva nošenje naočala. 

''Iako može zvučiti malo čudno, češće treptanje može pomoći. Svakih 20 minuta', rekao je dr. Edward Mendelson iz Southwestern Medical Centre na Univerzitetu Texas. 

''Nakon svakih 20 minuta korištenja, korisnici kompjutera bi trebali odmoriti 20 sekundi i gledati neki predmet udaljen oko šest metara. I dobro trepnite 20 puta, jer treptanje je prirodan način vlaženja očiju pa vam se oči osvježe'', rekao je. 

Dugo gledanje u ekran pogoršava situacija u mnogim modernim uredima gdje je zrak obično suh i neprirodan. 

Suhim očima mogu pomoći i kapi za oči (umjetne suze) koje ćete ukapati na samom početku radnog dana. No skretanje pogleda ne pomaže samo očima već i vratu, sprečavanju glavobolje i zamora mišića jer se sprečava da sjedite predugo u istom položaju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije