Transseksualka i gay aktivista u poljskom parlamentu

Radiosarajevo.ba
Transseksualka i gay aktivista u poljskom parlamentu

Poljska, zemlja poznata po izuzetno velikom broju katoličkih vjernika i jakom uticaju crkve koja uređuje i mnoge zakone, jučer je dobila svoju prvu transseksualnu osobu kao zastupnicu u parlamentu.

Anna Grodzka, rođena kao Kristof Begovski, ali je operacijom promijenila spol, ušla je u skupštinu gdje su je kolege srdačno pozdravile. Grodzka, koja je bila u braku sa ženom iz kojeg ima sina, obavila je operaciju koja ju je učinila ženom na Tajlandu prije samo 18 mjeseci.

Poljski parlament je srušio tabue i uz pomoć zastupnika Roberta Biedrona, gay aktiviste i ujedno prve javno deklarisane gay osobe koja je izabrana u poljski parlament. I Anna i Robert pripadaju Palikot pokretu, novoj progresivnoj partiji koja je postala treća po snazi u parlamentu nakon izbora 9. oktobra.

Anna je izjavila da je ovo za nju bio emotivan trenutak, ali i da njen izbor govori o modernom opredjeljenju Poljske.

“To je simbolični momenat, ali ovaj simbolizam ne dugujem sebi već narodu Poljske koji je iskazao svoju volju”, kaže Grodzka za Associated Press. “Oni žele modernu Poljsku, zemlju koja je otvorena za sve različitosti, Poljsku gdje će se svi ljudi osjećati dobro bez obzira na razlike. Ja ne smijem iznevjeriti njihova očekivanja”.

Robert Biedron je obećao da će se zalagati za zakone kojima će se sprečavati diskriminacija prema gay i transseksualnim osobama u Poljskoj, te da će lobirati za legalizaciju civilnih zajednica za istospolne parove.

Palikot pokret zagovara legalizaciju abortusa, gay brakove i legalizaciju marihuane, a snaga ove stranke u izrazito katoličkoj zemlji otvara pitanje da li crkva gubi svoj autoritet, makar kad su u pitanju mlađe generacije.

Pokret Palikot predvodi nekadašnji biznismen, a sada uspješni političar Janusz Palikot koji se oštro protivi uticaju crkve u političkom životu. Palikotov pokret poznat je po zalaganju za liberalno društvo u Poljskoj, a lider stranke poznat je i po incidentima. Na konferenciji za medije se pojavio u majici na kojoj je pisalo Ja sam gej. Pištolj i vibrator je navodio kao simbole "zakona i pravde u policiji", optuživši poljske policajce za seksualno napastvovanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije