'Transkriptor' će mijenjati ljudske ćelije i liječiti rak

Radiosarajevo.ba
'Transkriptor' će mijenjati ljudske ćelije i liječiti rak


Naučnici s Fakulteta medicine na Univerzitetu Stanford izradili su prvi biološki tranzistor, koji se sastoji od DNK i RNK umjesto od silikona. Ovo revolucionarno rješenje nazvali su 'transkriptor'.

''Transkriptori su ključna komponenta za pojačavanje genetičke logike, poput tranzistora u elektronici'', rekao je dr Jerome Bonnet, stručnjak za bioinžinjering i voditelj najnovijeg istraživanja.

''Biološke kompjutere moći ćemo koristiti za proučavanje i reprogramiranje živih sistema, praćenje njihovog okoliša, i poboljšanje ćelijskih terapija, rekao je dr Drew Endy, profesor bioinžinjeringa na Stanfordu i stariji saradnik na istraživanju, piše Jutarnji.hr.

U elektronici, tranzistor upravlja kretanjem elektrona unutar strujnog kola. U biologiji, transkriptor upravlja kretanjem specifičnog proteina, RNK polimeraze, po niti DNK.

''Iskoristili smo grupu prirodnih proteina kako bi ostvarili digitalnu kontrolu nad tokom RNK polimeraze, što nam je omogućilo da utičemo na formalnu logiku gena'', rekao je Endy.

Transkriptori su omogućili stvaranje biološke verzije logičkih sklopova, koji mogu dati odgovor 'istina' ili 'neistina' na bilo koje biohemijsko pitanje postavljeno unutar stanice.

Biološki logički sklopovi treći su ključni segment bioloških kompjutera. Prošle godine, Endy i njegov tim izradili su druga dva ključna elementa genetskih kompjutera - sistem za pohranu informacija unutar DNK, te sistem za prijenos genetskih informacija od ćelije do ćelije - svojevrsni biološki internet.

Mogućnosti genetskih kompjutera su nevjerovatna. Moguće je postaviti sistem koji bi rekao ćeliji da se prestane razmnožavati ukoliko su prisutni određeni faktori - na primjer, ukoliko se pronađu tragovi karcinoma. Bit će moguće proučavati djelovanje gena, bakterija i virusa na ćelijskom nivou, te ih reprogramirati i učiniti bezopasnima.

Kako bi ubrzali dolazak biokompjutera, Endy i njegov tim su svoje kompletno istraživanje proglasili javnim dobrom i odrekli se intelektualnih i autorskih prava.

''Većina biotehnologije još uvijek nije ni zamišljena, a kamoli izvedena. Ako besplatno podijelimo osnovne alate svima, svi ćemo moći bolje surađivati'', rekao je Bonnet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije