Trans žena izbačena sa izbora za Miss Universe

Radiosarajevo.ba
Trans žena izbačena sa izbora za Miss Universe

Nakon što je izabrana između 65 finalistica kanadskog izbora za Miss Universe, dvadesettrogodišnja Jenna Talackova iz Vancouvera izbačena je s takmičenja jer je utvrđeno da je rođena kao muškarac te da se podvrgnula operaciji promjene spola. Talackova je sa hormonskom terapijom počela s 14 godina, a spol je konačno promijenila s 19.

Organizatori se pozivaju na pravila u kojima eksplicitno stoji da sve takmičarke  moraju biti ženskog spola te optužuju Talackovu da je falsificirala prijavu napisavši da je rođena kao žena, iako je na upit o svom spolu priznala da se podvrgla operaciji. U službenoj izjavi poželjeli su joj sve najbolje u ostvarenje vlastitih ciljeva.

Talackova je izjavila da je razočarana odlukom organizatora, ali se nada da će njezin slučaj pomoći u suzbijanju daljnje diskriminacije transeksualnih osoba. Slučaj je izazvao veliko medijsko zanimanje kao i proteste LGBT zajednice širom Kanade, a pokrenuta je i online peticija u kojoj se zahtjeva trenutno poništenje diskvalifikacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije