Tradicija republikanskih zabluda o silovanju i trudnoći

Radiosarajevo.ba
Tradicija republikanskih zabluda o silovanju i trudnoći

Dokazima nepotkrepljene, ali hrabre izjave koje se tiču ženskog reproduktivnog zdravlja posljednjih mjeseci dolaze od niza republikanskih kongresmena koji se takmiče u predizbornoj utrci. Među posljednjima je izjava senatora Chucka Widera koja glasi:

„Bilo bi dobro kad bi doktori kojima se obrate žene u slučaju silovanja pažljivo ispitali da li se trudnoća desila u braku, u normalnim odnosima u braku, ili je zaista posljedica silovanja“.

Zanimljivu izjavu je prije dva dana imao i republikanski kongresmen iz Missourija Todd Akin, koji smatra da žensko tijelo može samo da odbaci potencijalni plod pravog silovanja, te mu ne treba abortus kao rješenje. Akinova izjava nagnala je predsjednika Baracka Obamu da mu odgovori u roku od nekoliko sati. Obama je Akinu poručio da je silovanje uvijek silovanje i da ne postoji "pravo silovanje", te dodao da Akinova izjava ilustruje zašto SAD ne bi trebale imati gomilu političara muškaraca koji se 'brinu' o ženskom reproduktivnom zdravlju.

Međutim, historija republikanskih zabluda o reproduktivnom zdravlju i, na kraju krajeva, običnoj činjenici 'kako se prave djeca', proteže se na više decenija, a jedino što varira jesu kvazinaučna objašnjenja kojima konzervativni političari obrazlažu trudnoću kao akt koji maternica svake žene svjesno bira.

1. Silovanje i vremenske prilike
Federalni sudac James Leon Holmes, jedan od Bushovih izabranika, u novinskom članku objavljenom 1997. uspio je istaknuti ovo:

„Briga za žrtve silovanja je irelevantna jer se slučajevi začeća putem silovanja dešavaju jednako često kao i snijeg u Miamiju.“

2. Hormonska reakcija
„Mislim da život počinje kada se hromozomi sperme i jajašca slože“, rekao je dr. Richard Dobbins iz bolnice Hardin Memorial u Kentonu 2006. godine. Osim toga, Dobbins je dovodio u pitanje potrebu hitne kontracepcije u slučajevima silovanja argumentirajući to izjavom da „većina žena ili nije plodna tokom fizičkog napada, ili ne zatrudni usljed traume koja uzrokuje hormonalnu reakciju koja sprečava ovulaciju“.

3. Sokovi i saradnja
Godine 1995. republikanski predstavnik Henry Aldridge je u pokušaju da oduzme medicinsku pomoć za abortuse ženama iz najugroženijih socijalnih kategorija izjavio:

„Činjenice govore da silovane osobe, osobe koje su zaista silovane, ne proizvode tjelesne sokove, tijelo ne funkcioniše i one ne mogu zatrudniti. Medicinski stručnjaci se slažu da je trudnoća u slučajevima silovanja iznimno rijetka, ako se uopšte ikad dogodi.“ On je dodao i da je „za trudnoću potrebna saradnja, a u silovanju saradnje nema“.

4. Sekreti i ubijanje sperme
List Philadelphia Inquirer je 1988. prenio izjavu republikanca Stephena Freinda:

„Trudnoća u slučaju silovanja dogodi se jednoj od miliona i miliona i miliona silovanih žena.“ On je svoju izjavu potkrijepio „informacijom“ da traumatično iskustvo silovanja kod žena uzrokuje lučenje određene izlučevine koja ubija spermu.

5. Oftamologija i reproduktivno zdravlje
Republikanski političari i oftamolog Fay Boozman se 1998. godine upisao na listu republikanaca koji ne vjeruju u trudnoću putem silovanja i na jednom političkom skupu izjavio da je „trudnoća kao rezultat silovanja rijetka pojava“. Nakon što je 1999. postao ministar zdravstva Arkansasa, Boozman se izvinio za svoj komentar i rekao da takva izjava „nije utemeljena na statistici“.

Vezano:

9 laži koje republikanci govore o ženskom tijelu

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije