Torta za ljetne dane

Radiosarajevo.ba
Torta za ljetne dane

Torta bez pečenja, bez brašna, bez jaja pravo je osvježenje za ljetne dane. Probajte kombinacija hrskavog biskvita, limunkasta krema sa pireom od bobičastog voća.

Sastojci:
Za biskvit
100 gr čokolade za kuhanje
150 gr keksića
100 gr nasjeckanih badema ili lješnjaka
80 gr maslaca
Sastojci za kremu
350 gr malina,ribiza,jagoda…
150 gr šećera
400 gr svježeg sira
1 čvrsti jogurt
1 limun
2 vanilin šećera
300 ml vrhnja za šlag
8 listića bijele želatine

Samljeti keksiće i istući oguljene bademe.
Istopiti u mikrovalnoj maslac i čokoladu odvojeno, prvo dodati maslac izmješati, zatim čokoladu.
Ako keksići nisu dovoljno slatki dodati po potrebi šećera.
Obložiti dno kalupa za torte (22cm) papirom a rub namastiti pa smjesu utisnuti ravnomjerno u kalup i staviti u hladnjak
Za pire i kremu odvojeno namočite 3 i 5 listića želatine, desetak bobica voća ostaviti za dekoraciju.

Smiksati u kašu bobičasto voće po želji i dodati 50 gr šećera, tri lisića želatine rastopiti u tankom mlazu (možete ju otopiti u mikrovalnoj bez dodatka vode ) i umiješati u pire pa staviti u hladnjak na pola sata

Pomiješati svježi sir, vanilin šećer, sok i koricu limuna pa dodati jogurt. Na isti način otopiti pet listića želatine i pridodati siru pustiti 20-ak min u zamrzivaču i kad se počne želirati dodati šlag ( dio šlaga ostaviti za dekoraciju).

Premazati kremu po biskvitu na nju staviti želirajuću kremu od voća i pomoću male pjenjače lagano umiješati prema dolje da ostanu male šare u presjeku.

Držati tortu oko četiri sata u hladnjaku. Odvojiti oprezno od kalupa i ukrasiti.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije