Topografija suza: Mikroskopsko putovanje u svijet ljudskih emocija (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Topografija suza: Mikroskopsko putovanje u svijet ljudskih emocija (FOTO)
/ Bazaltne suze, FOTO: Rose-Lynn Fisher

Fotografkinja Rose-Lynn Fisher je 2010. godine objavila knjigu koja je bacila jedno sasvim drugo svjetlo na svijet pčela. Ona je, koristeći snažne elektronske mikroskope, uvećala dijelove košnice stotinama hiljada puta i tako nam dala neočekivan uvid u nešto što smo mislili da poznajemo.

Nedavno je iskoristila mikroskope i da nam otkrije neočekivane stvari o još jednoj jako dobro poznatoj materiji: ljudskim suzama, piše Smithsonianmag.com.

"Projekt sam počela prije pet godina, u vrijeme velikih promjena i neočekivanih gubitaka, tako da sam oglednog materijala imala i više nego dovoljno", priča Fisher.

Nakon prijašnjih projekata, ona je shvatila da je sve ono što mi vidimo, ustvari, samo vrh ledenog brijega. Tako se i zapitala kako bi suza izgledala kada bi se uvećala.

Prva suza koju je uhvatila, osušila i uvećala izgledala joj je jako zanimljivo. Potom se zapitala i da li bi suze radosti izgledale drugačije od suza koje plačemo kad smo tužni.

Iz ovakvih razmišljanja nastao je više godišnji projekt u kojem je Fisher skupila na stotine suza, sopstvenih, ali i od drugih dobrovoljaca, uključujući i suzu tek rođene bebe.

Neke od njih možete pogledati u našoj fotogaleriji.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije