Top 10: Koje pjesme ne trebate slušati u autu

Radiosarajevo.ba
Top 10: Koje pjesme ne trebate slušati u autu

Confused.com uradio je analizu pojedinih pjesama i njihovog utjecaja na vozače, pokušavajući odgovoriti na pitanje koje se to pjesme ne preporučuju slušati u toku vožnje, došavši do zaključka da neke od pjesama povećavaju agresivnost kod ljudi, te mogu povećati rizik od saobraćajne nesreće.

Analiza je pokazala da pojedine hip-hop pjesme povećavaju agresivnost vozača, konkretno utječu na oštrija ubrzanja, kočenje u posljednjem trenutku, dok neke metal numere kod vozača bude želju za vožnju visokom brzinom.

Vjerovatno ste čuli da klasična muzika smiruje, ali kada je vožnja u pitanju i ne baš, jer su zabilježene veoma čudne reakcije vozača, koji su slušali klasičnu muziku u automobilu.

Najgora kombinacija muzike u automobilu jeste glasna muzika i brze ritmične pjesme, jer je analiza pokazala da se vozač više usredotoči na takve pjesme, nego na samu vožnju. Na povećanje stresa utječe i muzika koju vozač ne voli da sluša. Najbolje je, kada je u automobilu muzika koja smanjuje broj otkucaja srca, piše Automagazin.rs.

U ovom eksperimentu su učestvovala četiri muškarca i četiri žene. Svako od njih je prešao po 750 kilometara, prvu polovinu bez muzike, a drugu polovinu sa uključenim audio uređajem. Tokom eksperimenta je praćen način vožnje, maksimalna brzina, ubrzanja i kočenja, a sve u konotaciji utjecaja muzike. 

Top 10 'najopasnijih' pjesama za slušanje u autu:

1. Hey Mama – The Black Eyed Peas
2. Dead on Arrival – Fall Out Boy
3. Paper Planes – M.I.A
4. Walkie Talkie Man – Stereogram
5. Paradise City - Guns N' Roses
6. How You Remind Me – Nickelback
7. Hit the Road, Jack – Ray Charles
8. Get Rhythm – Johnny Cash
9. Heartless – Kanye West
10. Young, Wild and Free – Snoop Dogg & Wiz Khalifa (feat. Bruno Mars)

"Glasna i ritmična muzika, koja ubrzava puls, predstavlja smrtan miks. To može osnažiti vozača, da se više koncentriše na muziku, nego na vožnju i put ispred sebe. Brza pjesma može da utječe na vozača da agresivno ubrzava i koči, jer nesvjesno teži da "uskladi" brzinu vožnje sa brzinom pjesme. Također, pjesma koja se ne sviđa vozaču, može stvoriti veliku dozu nestrpljenja kod njega i nemogućnost da se usredotoči na samu vožnju", kazao je renomirani psiholog sa Londonskog univerziteta, dr. Simon Moore, koji je također učestvovao u istraživanju.

Simon Moore je ponudio i optimalno rješenje. Prema njegovim riječima, tempo pjesme treba da odgovara srčanom ritmu, dakle od 60 do 80 otkucaja u minuti. U tim slučaju, najbolje pjesme u automobilu bi trebalo da budu numere kao što su Come Away With Me, u izvođenju Norah Jones, zatim pjesma The Scientist od Coldplaya ili Tiny Dancer od Eltona Johna.

Vezano:

Koja je muzika savršena za vožnju?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije