Tinejdžerska internet igra koja vodi ka zlostavljanju

Radiosarajevo.ba
Tinejdžerska internet igra koja vodi ka zlostavljanju

Od novog Youtube fenomena mnogim roditeljima i nastavnicima diže se kosa na glavi. Video klipovi na kojima tinejdžeri pitaju javnost da li su lijepi ili ružni kao trend su se javili prvo u Americi, da bi sad poput epidemije počeli da zahvataju sve više meridijana.

“Igra” funkcioniše na sljedeći način: djeca, često ne starija od 12, 13 godina snimaju se u različitim pozama, često provokativnim, pitajući svoju “publiku“ da li su lijepi ili ružni. Nakon što video postane viralan, slijedi bujica komentara, koji se kreću od komplimenata do najoštrijih uvreda.

Umjetnica Louise Orwin (26) riješila je da na osnovu ovog trenda pokrene projekat pod nazivom Pretty/Ugly. Predstavljajući se kao tinejdžerka, postavila je sopstveni video, a komentari koje je dobila zgrozili su je. Pisali su joj da je odvratna, da umre i mnoge druge gadosti od kojih se, kako kaže, osjećala užasno.

 „Bukvalno sam morala da ponavljam sebi da to nisam ja, da je to moja izmišljena ličnost i da ne smije da me dotiče bilo šta od onoga što su mi ti ljudi govorili. Ali njihovi komentari su bili čisto zlostavljanje“ kaže Louise.

 Ona ističe da ovakav trend samo pogoršava pritisak koji vršnjaci vrše jedni na druge kad je fizički izgled u pitanju, a društvene mreže dovele su taj problem do kritične tačke u kojoj djeca na internetu “jednostavno više nisu sigurna“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije