Tesline munje za rasvjetu Beograda

Radiosarajevo.ba
Tesline munje za rasvjetu Beograda

Srpska akademija inovacionih nauka pokrenula je inicijativu za izgradnju Teslinog tornja koji bi munjama obasjavao Beograd, piše portal Trojka.rs. Predsjednik ove organizacije, Petar Rajačić, kao razlog za ovu inicijativu navodi to da Srbija nema ništa bolje od Nikole Tesle, zbog čega oni i predlažu izgradnju naučno-razvojnog centra Nikola Tesla.

Izgradnja Teslinog tornja mogla bi da se izvede u nekom novom dijelu grada - Novom Beogradu ili prostoru Luke Beograd. Mlada dizajnerka Marija Popivoda napravila je nacrt mogućeg izgleda tornja.

"Teslin toranj mogao bi da postane novi simbol Beograda. On bi, osim naučnog karaktera, bio i gradska atrakcija, jer je ideja da pravi munje. U određeno doba dana obasjavalo bi grad, što bi davalo jedan poseban izazov. Vi znate šta Eiffelov toranj znači za Pariz. Isto bi Teslin toranj mogao da bude za Beograd", rekao je Rajačić i dodao da bi ovakav centar imao značaj i za ekonomski i turistički razvoj.

Ideja naučno-razvojnog centra je da okupi i stimulira mlade istraživače koji imaju ideje za nove tehnologije. Centar bi radio na obrazovanju mladih jer, kako kaže Rajačić: "Možda se među njima krije neki novi Tesla, a niko ga ne prepoznaje".

Centar je osmišljen kao mjesto na kojem bi se razvile nove naučne institucije koje bi sarađivale sa već postojećim. Unutar zgrade nalazile bi se konfrencijske sale, održavale bi se radionice i seminari, a na vrhu tornja  mogao bi da se smjesti i mali hotel, dok bi u kugli bio postavljen izložbeni prostor.

"Želimo da stvorimo mesto odakle ćemo slati nove proizvode u svet, a ne samo da oni dolaze iz sveta kod nas. Mi danas nemamo razvojni centar ovakvog tipa koji bi bio povezan sa razvojnim centrima Evrope i sveta i sa kojima bismo sarađivali. Nemamo razmenu informacija sa svetom, a to je veoma bitno za svaki razvoj"- objasnio je Rajačić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije