Teško je biti vegan

Radiosarajevo.ba
Teško je biti vegan


Veganstvo je, trebalo bi da već znamo, životni stil koji nalaže da se u prehrani, ali ni u ostatku svakodnevice, ne koristi ništa što je životinjskog porijekla. Za razliku od vegetarijanaca, koji prvenstveno ne jedu meso, vegani ne jedu ni mlijeko, med, morske plodove, ne nose vunu, kožu, nakit od bisera i školjki – ništa što vodi porijeklo od životinjskog svijeta.

Magazin streakr.com potrudio se da ilustruje kako je ipak nemoguće pobjeći od ubijene životinje, jer se dijelovi njenog tijela nalaze u skoro svemu što nas okružuje. Na primjeru jedne krave, oni navode kako se njeno salo nalazi u žvakaćim gumama, parfemima, dezodoransima, plastici, bojama, koža joj završi u različitim slatkišima, tapetama, lijekovima, kosti u šećeru i staklu...

Iako danas postoje alternative za neke od ovih proizvoda, čak i ako imate vremena i novca da ih nabavite, još uvijek u makar 60 posto materijala, higijenskih i medicinskih proizvoda, tekstila i prehrambenih namirnica postoje tragovi životinjskog porijekla. No, to još uvijek ne znači da napori da se smanji okrutnost nad životinjama i njihova 'eksploatacija' nisu hvale vrijedni.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije