Teror ljepote: 'Jesam li ružna?'

Radiosarajevo.ba
Teror ljepote: 'Jesam li ružna?'

Koliko stalno nametanje ideala ljepote, savršenih proporcija lica i tijela koje diktiraju kozmetička, reklamna i modna industrija ostavlja štetne posljedice po čitave generacije pokazuje i posljednji trend sa YouTube-a.

Zabrinjavajući trend pod nazivom Am I ugly ili Am I pretty omogućuje vrlo mladim djevojkama, jedva tinejdžerkama da na YouTube stavljaju svoje fotografije tražeći ocjenu svoje ljepote, odnosno ružnoće. Premda je većini djevojčica tek 10 – 11 godina, to komentatorima nije smetnja u ostavljanju pogubnih komentara poput: Attention whore!, E.T., Ružna si, trebala bi se jednostavno ubiti da nas poštediš torture gledanja tvoga lica, Tvoja usta su dobra jedino za oralni seks.

Djevojčice se pouzdaju u tuđa mišljenja. „Svi mi kažu da sam ružna. Ja mislim da sam ružna i debela“, kaže u svom videu jedna od njih.

Iako većinu videa postavljaju djevojčice, ni dječaci nisu pošteđeni terora ljepote, pa se među ovim uratcima može naći i pokoje traženje ocjene njihove ljepote. Neki od ovih videa pregledani su više od 3 miliona puta.

Premda problemi poput anoreksije, bulimije, depresije i manjka koncentracije, više nisu rijetkost ni među najmlađima, psiholozi kažu da je fenomen YouTube traženja komentara o vlastitoj ljepoti samo novi vid prirodne potrebe tinejdžera, koji se nalaze u najosjetljivijem životnom dobu, da dobiju priznanje sredine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije