Te divne mandarine: Recepti za još slađi užitak

Radiosarajevo.ba
Te divne mandarine: Recepti za još slađi užitak

Mandarine su voće koje često povezujemo sa hladnijim danima, a vrlo lako se mogu naći i u našim trgovinama. Izuzetne zdrave i bogate vitaminom C, mandarine mogu poslužiti i kao sastojak za brojne slasne delicije. 

U nastavku pročitajte neke od recepata i okušajte se u pravljenju ovih poslastica.

Kolačići od mandarina

Za 12 kolačića potrebno je:

5-6 kom (oko 400 gr) mandarina

125 g maslaca

250 g šećera

3 jaja

200 g brašna

50 g kokosa

1 vrećica praška za pecivo

Preljev

150 ml soka od manadarine

150 g  šećera

1 korica narandže

šećer u prahu za posipanje

Cijele mandarine zajedno s korom prokuhajte tako da ih stavite u hladnu vodu a kad voda zaključa, kuhajte ih još oko 2 minute.

Operite ih i ponovite postupak. Tako prokuhane mandarine miksajte  štapnim mikserom da dobijete pire. Jaja i šećer miksajte, dodajte im pire od mandarina, omekšali maslac, brašno, kokos i prašak za pecivo.

Pecite ih u malim kalupima ili u jednom velikom na 180 stupnjeva cca 15 minuta, ili testirajte čačkalicom. Ukoliko pečete jedan veliki kolač vrijeme pečenja produžite.

Skuhajte preljev od soka i šećera s dodatkom narandžine korice.

Kad se kolačići (kolač) malo prohlade izvadite ih iz kalupa, pa ih ponovno  vratite u kalupe i prelijte skuhanim sokom od mandarina. Ostavite da se ohlade, izvadite ih iz kalupa i posipajte šećerom u prahu.

Mandarina muffins

Sastojci:

350 g mandarina oguljenih i nasjeckanih na komadiće

5 žlica suhog manga u komadićima

5 žlica suhih brusnica

300 g brašna

2 jaja

1 dl biljnog ulja

150 g smeđeg šećera

1 pakovanje-čašica kiselog vrhnja

1/4 žličice soli

2 žličice praška za pecivo

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, zatim dodajte mango, brusnice i mandarine na komadiće. U drugoj zdjeli izradite mikserom jaja, šećer, ulje i vrhnje.

Pomiješajte obje smjese, suhu i tekuću, ali pažljivo, da se mandarine ne raspadnu previše. Ulijte u kalupiće.

Pecite oko 25 minuta u zagrijanoj pećnici.

Kolač od mandarina

Sastojci:

500 g mandarina 

5 većih jaja 

150 g šećera 

200 g mljevenih badema 

200 g kukuruznog brašna 

1 vrhom puna kašikica praška za pecivo 

1 žlica grand marniera ili nekog voćnog likera po želji 

prstohvat soli 

Postupak: 

Mandarine operite pa ih stavite kuhati u dosta hladne vode. Ako imate provjerene domaće mandarine kuhajte ih oko 1,5 sat na laganoj vatri. Ako imate kupovne mandarine prvo ih kratko prokuhajte do vrenja, bacite vodu u kojoj su se kuhale, isperite ih još jednom pa ih stavite kuhati u novu vodu oko 1,5 vremena.

Kuhane mandarine procijedite te ih usitnite štapnim mikserom u pire.

U posudi za miješanje mikserom umutite jaja i šećer dok ne postanu svijetlo žute, gotovo bijele boje.

Kuhačom umiješajte bademe, kukuruzno brašno, prašak za pecivo, liker i prstohvat soli. Na kraju umiješajte i pire od mandarina.

Kalup za tortu promjera 24 cm obilato namažite maslacem pa u njega izlijte pripremljenu smjesu.

Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva između 40 – 50 minuta.

Pečen kolač dobro ohladite pa ga posipajte šećerom u prahu i poslužite uz tučeno slatko vrhnje.

Uživajte!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije