Te divne mandarine: Recepti za još slađi užitak
Mandarine su voće koje često povezujemo sa hladnijim danima, a vrlo lako se mogu naći i u našim trgovinama. Izuzetne zdrave i bogate vitaminom C, mandarine mogu poslužiti i kao sastojak za brojne slasne delicije.
U nastavku pročitajte neke od recepata i okušajte se u pravljenju ovih poslastica.
Kolačići od mandarina
Za 12 kolačića potrebno je:
5-6 kom (oko 400 gr) mandarina
125 g maslaca
250 g šećera
3 jaja
200 g brašna
50 g kokosa
1 vrećica praška za pecivo
Preljev
150 ml soka od manadarine
150 g šećera
1 korica narandže
šećer u prahu za posipanje
Cijele mandarine zajedno s korom prokuhajte tako da ih stavite u hladnu vodu a kad voda zaključa, kuhajte ih još oko 2 minute.
Operite ih i ponovite postupak. Tako prokuhane mandarine miksajte štapnim mikserom da dobijete pire. Jaja i šećer miksajte, dodajte im pire od mandarina, omekšali maslac, brašno, kokos i prašak za pecivo.
Pecite ih u malim kalupima ili u jednom velikom na 180 stupnjeva cca 15 minuta, ili testirajte čačkalicom. Ukoliko pečete jedan veliki kolač vrijeme pečenja produžite.
Skuhajte preljev od soka i šećera s dodatkom narandžine korice.
Kad se kolačići (kolač) malo prohlade izvadite ih iz kalupa, pa ih ponovno vratite u kalupe i prelijte skuhanim sokom od mandarina. Ostavite da se ohlade, izvadite ih iz kalupa i posipajte šećerom u prahu.
Mandarina muffins
Sastojci:
350 g mandarina oguljenih i nasjeckanih na komadiće
5 žlica suhog manga u komadićima
5 žlica suhih brusnica
300 g brašna
2 jaja
1 dl biljnog ulja
150 g smeđeg šećera
1 pakovanje-čašica kiselog vrhnja
1/4 žličice soli
2 žličice praška za pecivo
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, zatim dodajte mango, brusnice i mandarine na komadiće. U drugoj zdjeli izradite mikserom jaja, šećer, ulje i vrhnje.
Pomiješajte obje smjese, suhu i tekuću, ali pažljivo, da se mandarine ne raspadnu previše. Ulijte u kalupiće.
Pecite oko 25 minuta u zagrijanoj pećnici.
Kolač od mandarina
Sastojci:
500 g mandarina
5 većih jaja
150 g šećera
200 g mljevenih badema
200 g kukuruznog brašna
1 vrhom puna kašikica praška za pecivo
1 žlica grand marniera ili nekog voćnog likera po želji
prstohvat soli
Postupak:
Mandarine operite pa ih stavite kuhati u dosta hladne vode. Ako imate provjerene domaće mandarine kuhajte ih oko 1,5 sat na laganoj vatri. Ako imate kupovne mandarine prvo ih kratko prokuhajte do vrenja, bacite vodu u kojoj su se kuhale, isperite ih još jednom pa ih stavite kuhati u novu vodu oko 1,5 vremena.
Kuhane mandarine procijedite te ih usitnite štapnim mikserom u pire.
U posudi za miješanje mikserom umutite jaja i šećer dok ne postanu svijetlo žute, gotovo bijele boje.
Kuhačom umiješajte bademe, kukuruzno brašno, prašak za pecivo, liker i prstohvat soli. Na kraju umiješajte i pire od mandarina.
Kalup za tortu promjera 24 cm obilato namažite maslacem pa u njega izlijte pripremljenu smjesu.
Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva između 40 – 50 minuta.
Pečen kolač dobro ohladite pa ga posipajte šećerom u prahu i poslužite uz tučeno slatko vrhnje.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.