Talijanska delicija: Pečeno povrće s mozzarellom
Talijanskom delicijom započnite ručak ili ga poslužite kao laganu večeru prije kakvog dobrog filma. Nježna mozzarella i pečeno povrće jednostavno ne mogu bez svježih začina, a od svih im je najdraži bosiljak!
Sastojci
250 gr tikvica
200 gr crvene paprike
1 kašika Vegete
1 kašika maslinovog ulja
200 gr mozzarelle
Za umak:
2 kašike narezanog bosiljka
3 kašike maslinovog ulja
malo senfa
1 češanj bijelog luka
1 kašičica sirćeta
prstohvat bibera
Priprema
Tikvice, paprike i patlidžan narežite na duge ploške, pospite Vegetom i poprskajte uljem. Na teflon tavi propržite pripremljeno povrće.
Bosiljak pomiješajte s maslinovim uljem, senfom, nasjeckanim bijelim lukom, sirćetom i biberom.
Toplo povrće složite na tanjirić, a po njemu rasporedite narezanu mozzarellu i prelijte pripremljenim preljevom. Poslužite ukrašeno listićima bosiljka.
Savjet: U električnoj sjeckalici pomiješajte nasjeckani bosiljak, maslinovo ulje, ocat, senf i nasjeckani bijeli luk da bi dobili kompaktniju smjesu, savjetuje Coolinarika.com.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.