Tajni zagađivači planete

Radiosarajevo.ba
Tajni zagađivači planete
Ilustracija

Istraživanja pokazuju da dvije pretrage na Googleu oslobađaju istu količinu CO2 u zrak kaoi zagrijavanje kotlića vode za čaj. Ispada da internet industrija ima sličan doprinos globalnom zagrijavanju kao sve avio-kompanije zajedno.

Mobiteli
Poput ostale elektronike koja se proizvodi sa rijetkim metalima, oni štete okolišu dva puta, dok se izrađuju i kada se odbacuju. Mnogi sadrže rijetki mineral koltan, koji dolazi iz DR Kongo, gdje se eksploatira pod nadzorom vojske koja, prema izvještaju UN-a, ubija lokalnu populaciju gorila. Kada se mobitel baca, otrovne hemikalije iz njega mogu zagaditi tlo i vodu, kazao je Steven Cohen, ekolog sa univerziteta Columbija.

Beton
U proizvodnji betona stvara se puno ugljičnog dioksida, što značajno pridonosi zatopljenju na Zemlji, kazao je Stuart Gaffin, naučnik NASA-e. Betonska infrastruktura sprječava tlo da upije kišnicu. Ta dodatna voda opterećuje gradske kanalizacije i može ući u podzemne vode sa fekalnim bakterijama i drugim zagađivačima.

Biogoriva
Najnovija istraživanja su dokazala da biogoriva stvaraju istu štetu za okoliš kao i benzin, koji su trebala zamijeniti. Proces uzgoja biljaka, kao što su kukuruz i šećerna trska za izradu biogoriva, koristi previše zemljišta. Zbog potražnje, farmeri moraju krčiti više šume nego ikada prije. U proizvodnji umjetnog gnojiva potrebnog za rast biljaka oslobađa se puno dušičnog monoksida. Time se poništava pozitivan učinak od upotrebe biogoriva umjesto obične nafte, kazala je Amy Towsend-Small istraživačica sa univerziteta Kalifornija.

Baterije
Zbog širenja prenosivih elektroničkih naprava upotreba baterija eksponencijalno se širi. One sadrže niz štetnih hemikalija i kada se nepropisno odlažu te hemikalije mogu ući u podzemne vode trujući ljude i prirodu, kazao je prof. Steven Cohen.

Parkovi
Većina ljudi misli da je podizanje parkova dobro za planet i naš okoliš. Međutim, nova istraživanja pokazuju da i parkovi mogu štetiti okolišu. Njegovanje parkova zahtijeva vodu, energiju i gnojivo za održavanje. Istraživanje parkova u Kaliforniji je pokazalo da parkovi pridonose globalnom zatopljenju, kazala je Amy Towsend-Small.

Internet
Iza svakog pretraživanja na Googleu ili Yahoou su računari koja koriste struju, koja je često proizvedena sagorijevanjem fosilnih goriva. Internet značajno pridonosi godišnjoj emisiji ugljičnog dioksida.

Nedavna istraživanja sa Harvarda pokazuju da dvije "pretrage" na Googleu oslobađaju istu količinu CO2 u zrak kao zagrijavanje kotlića vode za čaj. Ispada da interneta industrija ima sličan doprinos globalnom zagrijavanju kao sve avio-kompanije zajedno.

Kućni ljubimci

Jedno od najvećih iznenađenja je da i naši omiljeni četveronošci imaju poveći "karbonski otisak", jer prema Roberu Valeu, autoru knjige Vrijeme za pojesti psa? Stvarni vodič za održivi život iz 2009., proizvodnja hrane koju za života konzumira pas srednje veličine, pridonese povećanju plinova staklenika u atmosferi kao i veliki automobil.

net.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije