Tajna kineske gradnje: ljepljiva riža!

Radiosarajevo.ba
Tajna kineske gradnje: ljepljiva riža!


Ljepljiva riža je stoljećima osnova kineske kuhinje, ali je nedavno potvrđeno da je igrala značajnu ulogu i u tradicionalnoj arhitekturi ove zemlje.

Naime, naučnici su otkrili da su Kinezi još prije 1500 godina, za vrijeme dinastije Ming, dodavali kuhanu rižu u malter, što je rezultiralo drastično jačim malterom, a i građevinom naposljetku. Važne građevine poput pagoda i gradskih zidina građene su uz korištenje ove smjese.

To je razlog zašto u Kini, uprkos historiji potresa na tom području, možete naći prastare građevine koje su preživjele i ostale neoštećene. Isti stručnjaci tvrde da je ovakva smjesa maltera i kuhane riže odličan materijal i za restauraciju starih građevina.

Rezultati istraživanja pokazali su da je ovakva organsko-neorganska smjesa bila moguća zbog dejstva amilopektina, biljnog polisaharida koji se nalazi u riži, a koji u saradnji sa kalcijevim karbonatom iz kreča rezultira snažno povezanim malterom.

Ovi rezultati bi također mogli značiti i novosti u budućoj gradnji i restauraciji širom svijeta.

inhabitat.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije