Taj čudesni cimet: Snižava pritisak, čuva zube i desni...
![Taj čudesni cimet: Snižava pritisak, čuva zube i desni...](https://radiosarajevo.ba/assets/default/article/871x540.jpg)
Cimet je začin koji se koristi na skoro svim meridijanima, a kako i nebi kada je odličan dodatak jelima, a uz to reguliše i nivo krvnog pritiska, piše B92.
Svega je nekoliko aroma tako zavodljivo a ujedno i tako toplo kao što je to cimet, začin dobijen od mirisne kore istoimenog drveta. Dovoljno je dodati polovinu kafene kašičice cimeta prilikom pravljenja kolača i ostalih poslastica pa da za nekoliko minuta podignete raspoloženje i otvorite apetit.
Jedan od najčešće korišćenih začina, dostupan je u skoro svim zemljama svijeta, a svojim ukusom i mirisom odvešće vas na putovanje kroz istočni dio Mediterana, Afriku, Kinu, Indiju. Odličan je dodatak gulašima, jelima sa rižom, kariju...
Cimet se koristi i na sjeveru Evrope i to upravo kao dodatak kolačima, u različitim toplim napicima ili kao specijalan sastojak pudinga. Ipak, zavodljivi miris i ukus nisu jedini aduti cimeta. Ovaj začin ima i nezanemarljiv uticaj na naše zdravlje.
Studija sprovedena na Univerzitetu u Torontu pokazala je da upotreba cimeta može značajno smanjiti povišen nivo pritiska u krvi, naročito kod ljudi koji su pod rizikom od dijabetesa ili imaju dijabetes tip 2.
Cimet reguliše i nivo šećera u krvi, pojačavajući pozitivne efekte djelovanja insulina.
Ovaj začin takođe uništava i bakterije koje izazivaju bolesti desni, a u Šri Lanki čak koriste štapiće cimeta umjesto čačkalica, kako bi očuvali svoje desni i zube.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.