Tabu teme: Brijanje je izbor, a ne obaveza

Radiosarajevo.ba
Tabu teme: Brijanje je izbor, a ne obaveza

Žene moraju znati da odstranjivanje dlačica nije obaveza, nego izbor. Moraju znati da su obje opcije jednako vrijedne i da mogu odabrati što žele bez da ih se doživljava kao revolucionarke, piše novinarka Paloma Goñi za španjolsko izdanje Huffington Posta, prenosi Voxfeminae.

Nakon tri mjeseca bez brijanja, s dolaskom ljeta, Paloma (na slici) je počela sumnjati u svoju odluku. Logički, sa svojim tijelom možemo raditi šta želimo, ali Goñi ne želi pretvoriti svaku šetnju u svađu i otkazivati dogovore zato što se osjeća kao da se mora skrivati. Priznaje da nije spremna slušati kritike i podnositi zurenje.

 

Neobično je da smo kao društvo došli do točke da su žene koje se ne briju postale rijetkost. Goñi ne osuđuje žene koje su se odlučile na odstranjivanje dlačica, iako smatra da bismo trebali dublje proniknuti u razloge zašto je to tako.

Iako na internetu ne postoji mnogo članaka o ženama koje ne odstranjuju dlačice, često se spominje irska novinarka Emer O'Toole koja je odlučila ne brijati se 18 mjeseci i o tome pisala za Guardian i Vagenda Magazine. Na Facebooku i Tumblru postoje grupe, poput F*ck Shaving! i Hairy pits club u kojima žene objavljuju slike svojih dlakavih pazuha i nogu.

Puštanje dlačica na ženskom tijelu je i dalje tabu tema, a ovakve slike su napad na standarde ženske ljepote i ženstvenosti koji su usađeni u našu kulturu i društvo. Žene imaju dlake kao i muškarci, i to je stvarnost koju se uporno pokušava prikriti, piše novinarka Huffington Posta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije