Ta čudesna, ljekovita lavanda

Radiosarajevo.ba
Ta čudesna, ljekovita lavanda

Predivna lavanda nije samo ljetni ukras. Njena ljekovita svojstva mogu vam pomoći s raznim zdravstvenim "boljkama". Ovo su samo neke od njih, piše BeautyGypsy.

Ožiljci i opekotine

Mirisna lavanda pospješuje obnovu kože, pa je nekoliko kapi eteričnog ulja dovoljno za bržu bolju obnovu kože kod oteklina i ožiljaka. Za opekotine od sunca, u šolju hladne vode možete staviti 10 kapi eteričnog ulja i u mješavinu staviti gazu, kako biste napravili hladan oblog. Ulje će smiriti svrbež, crvenilo i otekline.

Perut

Ako umasirate ugrijano eterično ulje lavande, skupa s nekoliko kapi maslinovog ili bademovog ulja u vlasište kose, poboljšat ćete rast kose i lakše uništiti perut. 

Suha koža i bore

Lavanda smanjuje napetost i poboljšava cirkulaciju kože. Možete napraviti masku od bjelanjaka i lavande i nanijeti je na lice. Nakon 20-ak minuta, možete je isprati mlakom vodom. 

Spavanje

Lavanda smanjuje napetost i opušta organizam, a pomaže i kod nesanice. Ukoliko posjedujete sprej s lavandom, možete poprskati posteljinu prije nego što krenete spavati. A sprej možete napraviti i sami, uz nekoliko kapi eteričnog ulja ljubičaste biljke i pola šolje vode. 

Akne 

Lavanda djeluje antiseptički i protuupalno čime sprječava daljnje širenje infekcije, uništava bakterije koje uzrokuju akne i smanjuje crvenilo. Dovoljno je na vatu nanijeti nekoliko kapi ulja i očistiti lice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije