Svježe oprana odjeća ne miriše kako ste očekivali? Ovo su savjeti za blistavo čist veš

0
Radiosarajevo.ba
Svježe oprana odjeća ne miriše kako ste očekivali? Ovo su savjeti za blistavo čist veš
Foto: Pexels / Ilustracija

Svi želimo čist, mirisan i mekan veš. Što kada ste koristili deterdžent i omekšivač te pravilno centrifugirali, no ne miriše ugodno koliko bi trebalo?

Donosimo nekoliko korisnih savjeta kako na se može postići rezultat koji će vas veseliti
 
Veš stavljate sušiti čim program pranja završi, bubanj, guma i filter su kristalno čisti, već ste isprobali sve moguće kombinacije deterdženta i omekšivača, a veš i dalje nema miris kao što govore na televizijskim reklamama.

Efikasno rješenje: Šta da uradite ako vas "pecka" džemper?

Efikasno rješenje: Šta da uradite ako vas "pecka" džemper?

Majka (19) pokušala prodati dijete kako bi od novca pokrenula vlastiti posao

Majka (19) pokušala prodati dijete kako bi od novca pokrenula vlastiti posao

Ne odgađajte sušenje

Često se dogodi da veš prenoći u mašini ako ga se stavi prati navečer. Greška je to koja nas košta i neugodnog mirisa i plijesni koja se brzo hvata na vlažna mjesta. U bubanj dodajte šalicu octa ili sode bikarbone, stavite deterdžent u pretinac i pokrenite program za pranje. Pripazite kada se voda u perilici zapjeni, tada je ugasite i ostavite tako da odstoji 8-9 sati, možete preko noći. Ujutro je opet pokrenite, a po završetku pranja odjeću stavite sušiti na zrak.

Provjerite mašinu za veš

Prije umetanja odjeće za pranje, pogledajte unutrašnjost bubnja: između nabora brtve mogla bi se sakriti ustajala voda i smrdljivi ostaci deterdženta koji će tokom pranja širiti neugodne mirise. Još jedan dio mašine za veš često se zanemaruje, a krije svakakva 'blaga'. Potrebno je redovito čistiti i ladicu za doziranje deterdženta i omekšivača. Koristite toplu vodu i ocat, a nedostupna mjesta dohvatite starom četkicom za zube.

Ne opterećujte previše bubanj

Svaka mašina za veš ima svoju maksimalnu količinu veša koje se može prati, iznad koje nisu zajamčeni dobri rezultati pranja. Pretrpavanje nije dobra ideja jer ako odjeća nema dovoljno mjesta za prevrtanje u bubnju, onda neće biti u potpunosti čista. Provjerite u uputama za korištenje mašine za veš koja je maksimalna težina veša i držite se toga. Ako pređete tu granicu, deterdžent se neće moći ravnomjerno raspodijeliti kroz veš, te će tako neke mrlje ostati netaknute.

Čaroban, a jeftin pomagač: Jedan proizvod bit će vaš glavni saveznik za pranje veša

Čaroban, a jeftin pomagač: Jedan proizvod bit će vaš glavni saveznik za pranje veša

Ne stavljajte previše deterdženta

Možda mislite da će dodavanjem više deterdženta ili omekšivača veš biti čišći i mirisniji, ali nije tako. Naprotiv, prekomjerna doza ovih proizvoda neće nestati u fazama ispiranja, već će ostati upletena u vlakna tkanine, stvarajući neugodne mirise. Idealna mjera deterdženta je trećina mjerice, dok se za jako prljav veš preporučuje pola mjerice. Kad je riječ o omekšivaču, smanjena količina ili korištenje alkoholnog octa umjesto omekšivača je rješenje.

Ostavljajte vrata mašine za veš otvorena

Na kraju pranja ne zaboravite ostaviti otvorena vrata mašine za veš i posvetiti minutu sušenju unutrašnjosti čistom pamučnom krpom. Od vlage u zatvorenom prostoru stvara se plijesan, a topla voda ne može ubiti sve bakterije s donjeg veša i kuhinjskih krpa, koje se na vlažnom području množe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije