Svjetski dan spavanja

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan spavanja

Svjetski Dan spavanja je godišnji događaj koji su inicirali Svjetski savez medicine sna (WASM) i Odbor za obilježavanje Svjetskog dana spavanja.

Ovogodišnje obilježavanje pada na 16, mart, a cilj je ukazati na važnost spavanja sa aspekata medicine, obrazovanja, društvenog života i sigurne vožnje.

Opstruktivna apneja u spavanju
Uslijed opuštanja mišića ždrijela dolazi do zapadanja baze jezika i stražnjeg zida ždrijela te djelomičnog ili potpunog zatvaranja dišnog puta. Uslijed nemogućnosti prolaska zraka u pluća dolazi do nedostatka kisika u krvi na koji reagira mozak, budi bolesnika iz sna i omogućuje ponovo disanje. Bolesnik se obično ne sjeća ovih epizoda buđenja. Uslijed ponavljanih epizoda buđenja (kojih može biti i do nekoliko stotina tijekom cijele noći), bolesnik ne može postići stadije dubokog sna te se u jutro budi umoran i pospan. Ako je zatvaranje dišnog puta samo djelomično, tada nastaje hrkanje. Većina pacijenata nije svjesna tih događaja tijekom noći. Najčešće partner u krevetu zamjećuje epizode prestanka disanja, a u slučaju glasnog hrkanja napušta spavaonicu.  (Izvor: Udruga Apneja)

Organizatori žele smanjiti probleme sna kroz bolju prevenciji i liječenje poremećaja spavanja. Poremećaji sna, kao što su pospanost i nesanica su globalna epidemija koje prijeti zdravlju i kvaliteti života, tvrde stručnjaci.

San je važan faktor za ljudsko blagostanje, a ima direktan uticaj na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje kako odraslih, tako i djece. San je potreba i privilegija, no često je ugrožena zbog navika suvremenog života.

U ovogodišnjem fokusu Svjetskog dana spavanja je liječenje opstruktivne apneje u spavanju - poremećaja kada tokom sna dolazi do prestanka disanja.

Jedan od najčešćih poremećaja spavanja je hrkanje, a o tome opširnije pogledajte ovdje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije