Svjetski dan meteorologije

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan meteorologije

Meteorološka stanica

Svjetski dan meteorologije obilježava se u znak sjećanja na 23. mart 1950., kada je osnovana Svjetska meteorološka organizacija (World Meteorological Organization - WMO) kao međuvladina organizacija i posebna agencija Ujedinjenih naroda koja okuplja 188 članica sa ciljem unaprijeđivanja međunarodne saradnje na području meteorološke službe, a nasljednik je međunarodne meteorološke organizacije (International Meteorological Organization - IMO), utemeljene 1873. u Beču.

Već je tradicionalno fokusiranje na godišnju proslavu Svjetskog dana meteorologije sa posebnom temom, tako da je na svojoj 60. sjednici Izvršni odbor WMO-a odlučio da tema za 2010. godinu bude Svjetska meteorološka organizacija – 60 godina servisa u
službi vaše sigurnosti i blagostanja
. Ovo je posebno odgovarajuća tema u vrijeme kada se zajednice širom svijeta bore za postizanje UN Milenijumskih razvojnih ciljeva, posebno u oblastima zdrave hrane i sigurne vode, smanjenju siromaštva, kao i poboljšanje svoje otpornosti prema trenutnim prirodnim katastrofama, kao i da aktivno reaguju na uticaje klimatskih varijabli i promjena.

Profesor Nusret Drešković navodi da se u BiH svake godine obilježava i Svjetski meteorološki dan i bitan je iz razloga što smo svjedocima promjene općih klimatskih stanja u svijetu i globalnog zagrijavanja.

"Ta stanja bitno je pratiti i u svijetu se rade mnoga istraživanja, ali BiH još nema takve tehničke mogućnosti. Međutim, u Sarajevu se temperature mjeri 120 godina i iz toga se vidi da je u tom razdoblju porasla svega 0,9 stepeni Celzijusa, dok visina padavina stagnira", rekao je Drešković za Fenu.

Vezano:
Dino Memić - najmlađi meteorolog u BiH

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije