Svjetski dan kontracepcije: Moje tijelo, moja odluka!

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan kontracepcije: Moje tijelo, moja odluka!

Svakog 26. septembra obilježava se Svjetski dan kontracepcije, a organizaciju provodi međunarodna koalicija od 11 velikih nevladinih organizacija.

Ovogodišnji Svjetski dan kontracepcije provodi se uz slogan Upoznaj svoje opcije!, s ciljem da se mladi ljudi podstaknu da prihvate odgovornost za kontracepciju i upoznaju sve opcije kontracepcije koje su im na raspolaganju.

Svjetski dan kontracepcije se svake godine širom svijeta koristi za kampanje podizanja svijesti o važnosti planiranja porodice i različitim kontracepcijskim sredstvima koja ženama omogućuju da budu odgovorne prema svom tijelu i životu u cjelini.

Kontracepcijska pilula, kao jedna od najpopularnijih metoda sprečavanja neželjene trudnoće u svijetu, ženama u Bosni i Hercegovini je, nažalost, gotovo potpuno nepoznata. Neke procjene govore da pilule u BiH koristi jedva 1 posto žena, dok se abortus i danas koristi kao kontracepcijska metoda, što nije i ne bi trebao biti.

Polovina mladih ne koristi kontracepciju

Prema istraživanju GIZ-a iz 2010. godine, blizu 20 posto mladih u BiH u dobi od 15 godina je već stupilo u seksualne odnose. Istraživanje pokazuje da 43 posto mladih u dobi između 15 i 18 godina ne koristi nikakvu vrstu zaštite, a kao glavni izvor informacija o seksualno - reproduktivnom zdravlju navode se vršnjaci/prijatelji i internet.

Na svjetskom nivou, više od 41 posto od 208 miliona trudnoća godišnje je neplanirano, a od toga se skoro polovina završava namjernim prekidom trudnoće, abortusom. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se više od 33 miliona neplaniranih trudnoća dogodi zbog neuspješne kontracepcije ili njene nepravilne upotrebe i zato je važno da mladi budu u dovoljnoj mjeri informisani o različitim kontraceptivnim metodama.

Lekcija iz Colorada: Besplatna kontracepcija, manje abortusa

Svake godine porodi se do 16 miliona tinejdžerki, uzrasta između 15 i 19 godina, a u ovoj starosnoj grupi, smrti povezane sa trudnoćom su vodeći uzrok smrtnosti kod mladih žena. Kontracepcija svake godine spriječi 188 miliona neplaniranih trudnoća, zbog čega je broj abortusa niži za 112 miliona, broj umrle novorođenčadi za 1,1 milion, a broj smrti majki niži za 150.000.

Ženama je danas na raspolaganju više od 15 različitih metoda kontracepcije, koje se međusobno razlikuju po efikasnosti, načinu upotrebe, prednostima i nedostacima. Neželjenu trudnoću sprečavaju kondomi, dijafragma, spermicidna sredstva, kontraceptivna injekcija, potkožni implantat, spirala, a više o svim tim kontracepcijskim sredstvima možete saznati kod svog ljekara, kao i na službenoj web-stranici Svjetskog dana kontracepcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije