Švicarska: Nazvati nekoga "stranom svinjom" nije rasizam

Radiosarajevo.ba
Švicarska: Nazvati nekoga "stranom svinjom" nije rasizam

Nazvati nekog "stranom svinjom" ili "prljavim tražiocem azila" jeste uvredljivo, ali nije protivno švicarskom antirasističkom zakonu, naveo je u današnjoj presudi sud najviše instance te alpske zemlje, prenio je AFP.

Švicarska: Novi zakon o imigraciji će ograničiti doseljavanje

Savezni sud je stao na stranu policijskog službenika koji je izgovarao te uvrede prilikom hapšenja Alžirca osumnjičenog za krađu.

Incident se desio aprila 2007. godine na sajmu u sjevernom gradu Baselu gde je Alžirac uhapšen zbog navodnog otimanja torbe jednom Rusu. Nakon provjere identifikacionih dokumenata osumnjičenog, policajac je otkrio da se radi o tražiocu azila i nastavio da ga vrijeđa.

Kao rezultat, policajac je dobio uslovnu novčanu kaznu za kršenje antirasističkog zakona te zemlje, ali je nju preinačio drugi sud, tako da je slučaj došao do vrha švicarskog pravosudnog sistema, prenosi Tanjug.

Sud je naveo da su riječi koje je policajac uputio Alžircu uvredljive, ali da ne krše antirasističke propise jer se suviše široko mogu shvatiti i ne pogađaju određenu etničku grupu, rasu ili religiju.

Istaknuto je i da nazvati nekoga "prljavim", čak i ako se pomene nacionalnost osobe, nije protivno antirasističkom zakonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije