Svestrana biljka: Štiti od prijevremenog stvaranja bora, daje čvrstoću koži, a ljepotu kosi

0
Radiosarajevo.ba
Svestrana biljka: Štiti od prijevremenog stvaranja bora, daje čvrstoću koži, a ljepotu kosi
FOTO: Pixabay / Aloe vera može hidrirati kosu

Aloe vera je poznata po tome da čuva kožu zahvaljujući svojem ljekovitom i umirujućem djelovanju.

Iako nije potpuno jasno kako direktno utieče na stanje kose, mnogi koji su pili sok aloe vere tvrde da je pozitivno uticala na poboljšanje njenog rasta i kvalitete.

Razlog može biti obilje vitamina i minerala koje sok sadrži, a to su vitamini C, E i beta-karoten (provitamin A), kao i vitamini B1, B2, B3 i B6 te minerali cink, bakar i željezo.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Drugi razlog može biti u tome što aloe vera osnažuje imunološki sitem, a u nekim slučajevima gubitak kose je izazvan upravo neravnotežom obrambenog sistema organizma.

Sok aloe vere sadrži tvar koja se zove acemanan, a smatra se da je to glavna aktivna tvar u ovoj biljci, koja pruža ravnotežu i podršku imunološkom sistemu. 

Osim što djeluje hidratantno, aloe vera štiti kožu od akni i prijevremenog stvaranja bora te joj pomaže da zadrži čvrstoću i napetost.

Kaktus Aloe vera
Foto: Pixabay.com: Kaktus Aloe vera

Aloe vera ima protuupalna i antibakterijska svojstva te stoga može smanjti razvoj bakterija koje uzrokuju akne te ublažiti crvenilo kože. Nema istraživanja o tome kako sama aloe vera utiče na akne, ali dokazane su dobrobiti kad se koristi u kombinaciji s drugim tretmanima, kao što su retinoidi, pri čemu pomaže u smanjivanju crvenila i sprečava isušenost kože uzrokovanu tretmanom.

Istraživanje provedeno 2014. na skupini od 60 ispitanika je pokazalo da je terapija protiv akna na bazi retinoida bila učinkovitija kad je primijenjivana u kombinaciji s aloe verom nego kad su se koristili samo retinoidi.

Komarci ih ne podnose: Uz pomoć ovih pet biljaka riješite se nelagodnosti

Komarci ih ne podnose: Uz pomoć ovih pet biljaka riješite se nelagodnosti

Aloe vera potiče proizvodnju hijaluronske kiseline te na taj način učinkovito održava kožu vlažnom i vraća joj punoću. Uz to, mukopolisaharidi koje sadrži pomažu da se vlaga zadrži u koži. Za još bolji učinak, nakon gela od aloe vere, nanesite hidratantni proizvod na bazi dimetikona jer ćete na taj način "zaključati" vlagu u koži, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije