Svemirski photobombing: I žaba 'lansirana' na Mjesec

Radiosarajevo.ba
Svemirski photobombing: I žaba 'lansirana' na Mjesec

Pogledajte pažljivo fotografiju nastalu 8. septembra tokom lansiranja rakete iz svemirske luke Mid-Atlantic Regional u Virginiji. Iako djeluje kao fotomontaža, slika, odnosno žaba, je prava, potvrdila je američka svemirska agencija NASA.

Fotografija je načinjena udaljenom kamerom tokom lansiranja lunarnog izviđača LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer), prenio je CNN.

''Fotografski tim je potvrdio da je žaba stvarna. Ona je uhvaćena u jednom jedinom kadru sa jedne od udaljenih kamera korištenih za fotografisanje lansiranja'', navela je NASA.

Iz agencije su takođe saopštili da je sudbina žabe nepoznata, ali da vjerovatno nije završila dobro.

"Žaba je vjerovatno skočila metar-dva ispred kamere, zbog buke tokom lansiranja. Kamera je udaljena nekoliko nekoliko stotina metara od lansirne rampe, pa da bi se žaba tako jasno vidjela morala je da bude stvarno velika!", naveo je Sigmond Leščinski, zamjenik direktora Svemirske luke u pismenoj izjavi za Business Insider.

Internet već bruji od dosjetki na račun žabe i slučajnog 'lansiranja'.

''Nesretna žaba je napravila džinovski korak za čovječanstvo'', piše australijski sajt News, dok CNN navodi da su posljednje riječi žabe bile ''Orrrbita, orrrbita''.

Mediji su takođe izvijestili da lansirna rampa ima basen sa sistemom prskalica, koji se aktivira tokom lansiranja da zaštiti rampu od štete i suzbije buku, prenosi Blic.rs.

Iako je put za žabu vjerovatno završen, LADEE je nastavio put Mjeseca. Očekuje se da će u lunarnu orbiti stići 6. oktobra, gde će dalje ispitivati atmosferu, uslove blizu površine Mjeseca i uticaje okoline na lunarnu prašinu, ističu iz NASA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije