Švedski naučnici objavili koja krvna grupa je najotpornija na maligne bolesti

Radiosarajevo.ba
Švedski naučnici objavili koja krvna grupa je najotpornija na maligne bolesti
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell / Analiza krvi u laboratoriji

Ako se tačno porijeklo i uzrok dobivanja malignih bolesti do sigurnosti ne zna, naučnici sa Univerziteta Karolonska iz Švedske imenovali su najotporniju i najpodložniju krvnu grupu malignim oboljenjima, prenosi ruski Moskovskij Komsomolec

Prema riječima eksperta, najmanju mogućnost za oboljevanje od raka ima B krvna grupa, dok A posjeduje najviše mogućnosti za oboljevanje od maligniteta, ne imenujući do kraja o kojim grupama je riječ, prenosi Telegraf

Dalje objašnjavaju da ova studija mora biti detaljnije istražena, a kažu da se ne odnosi na one ljude koji konzumiraju alkohol i cigarete.

Studija je analizirala podatke od nekoliko hiljada ljudi iznad 25 godina.

Karcinom želuca

Osobe sa 0 krvnom grupom, nebitno da li je Rh faktor negativan ili pozitivan, imaju manje šanse za oboljevanje od različitih vrsta bolesti. To znači, da sve ostale krvne grupe imaju pojačane rizike. Na primjer, osobe sa 0 krvnom grupom imaju znatno manji rizik od razvoja karcinoma želuca, ali osobe sa A krvnom grupom imaju povećane šanse za razvoj ovog tipa kancera.

Čir na želucu

Ako imate A ili AB krvnu grupu, znači da imate manje šanse da razvijete čir na želucu od osoba sa 0 krvnom grupom. Razlog zašto 0 krvna grupa ima više šanse da dobije čir na želucu je i dalje nejasan, ali istraživači spekulišu da je to zbog razlika u imunološki odgovoru na infekcije.

Srčana oboljenja

Oni koji imaju 0 krvnu grupu imaju manji rizik od razvoja koronarne bolesti srca do 23 posto u poređenju sa svim ostalim krvnim grupama, prema istraživanju "Harvard School of Public Health". Oni na najvišem nivou rizika su sa krvnim grupama AB i B. Osim genetske predispozicije, tačan razlog za to nije jasan.

Rak pankreasa

Još jedna pobjeda za 0 krvnu grupu, osobe koje je imaju su u manjem riziku da razviju rak pankreasa. Zaista, studija objavljena u časopisu "Nacionalnog instituta za rak" je otkrila da su osobe sa A krvnom grupom imali za 32 posto veći rizik za razvoj raka pankreasa, a oni sa AB krvnom grupom su imali za 51 posto veći rizik, dok su oni sa B krvnom grupom imali čak 72 posto više rizika. Nalazi studije navode da je neophodno dalje istraživanje kako bi se utvrdio tačan razlog zašto su oni sa 0 krvnom grupom genetski podložniji.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije