Švedska uvodi pravilo o COVID potvrdi: Pripremamo se za pogoršanje situacije

Radiosarajevo.ba
Švedska uvodi pravilo o COVID potvrdi: Pripremamo se za pogoršanje situacije
Foto: EPA-EFE / Stockholm

Švedska će od posjetitelja iz drugih nordijskih zemalja za prelazak granice zahtijevati potvrdu o cijepljenju, jer postupno postrožuje ograničenja, s obzirom na sve veći broj zaraženih COVID-19 i porast zabrinutosti zbog omikron varijante koronavirusa, saopćila je Vlada Švedske u četvrtak.

U Švedskoj je proteklih dana skočio broj novozaraženih, iako je manji nego u većini europskih zemalja. Ponovno je uveden ograničen broj mjera, a vlasti su rekle da će biti potrebni daljnji koraci ako broj zaraženih nastavi rasti.

"Zbog nove omikron varijante virusa teško je predvidjeti kako će se stvari razvijati", rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren na konferenciji za novinare.

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

"U Švedskoj smo u relativno boljem položaju, ali i ovdje se povećava broj zaraženih i opterećenje zdravstvenog sistema."

Proširenje pravila o potvrdama cijepljenja na nordijske zemlje, jedine države koje do sada nisu bile obuhvaćene pravilom, stupit će na snagu 21. decembra.

Vlasti su također upozorile da bi stroža ograničenja mogla biti objavljena sljedeće sedmice kada agencija za javno zdravstvo objavi kako vidi daljnji razvoj pandemije.

"Moramo se pripremiti za pogoršanje situacije", rekla je Karin Tegmark Wisell, čelnica agencije za javno zdravstvo.

"Možda ćemo sljedee sedmice saopćiti daljnje mjere za usporavanje širenja zaraze."

Vlada lijevog centra iznijela je plan na tri razine kao odgovor na porast broja zaraženih.

Već su uvedene brojne mjere i vlasti se pripremaju za to da se proširi popis mjesta za koje su obavezne COVID potvrde, kao što su restorani.

Ranije ove sedmice, Norveška je pooštrila ograničenja zbog COVID-a, u pokušaju da ograniči širenje omikron varijante u jeku rekordnih razina broja zaraženih i hospitalizacija.

Danska je također ponovno uvela mnoga ograničenja, uključujući zatvaranje osnovnih škola uoči Božića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije