Švedska će uvoziti 800.000 tona smeća godišnje

Radiosarajevo.ba
Švedska će uvoziti 800.000 tona smeća godišnje

Čuli smo za uvoz roba i materijala, ali uvoz smeća? To je upravo ono što Švedska namjerava učiniti kako bi popunila manjak smeća unutar svojih granica. Ova zemlja svoj otpad koristi za proizvodnju oko 20 posto grijanja, ali su Šveđani toliko uzorni kad je riječ o recikliranju da država ima manjak otpada potrebnog za proizvodnju toplote. 

Na deponije u Švedskoj odlazi tek oko 4 posto ukupnog otpada, a kako bismo bolje shvatili koliko je to neznatan procenat, treba reći da, na primjer, Sjedinjene Američke Države na deponije šalju oko 67 posto ukupnog otpada. Tako mala količina neiskorištenog smeća je dobra vijest za ekologiju, ali nije za švedski program Waste-to-Energy, čiji je kapacitet iskorištavanje do dva miliona tona kućnog otpada, koji se pretvara u struju i grijanje.

Rješenje za ovaj problem Švedska je pronašla kod svog susjeda, Norveške. Ne samo da će Švedska uvoziti norveški otpad koji im je potreban za proizvodnju energije, nego će im Norveška to i platiti. Prema najavama, Švedska će uvoziti oko 800.000 tona otpada svake godine, od čega će većina biti iskorištena u programu Waste-to-Energy. Norveška će također uštedjeti u ovoj računici, jer je izvoz otpada još uvijek jeftinije rješenje od njegovog iskorištenja.

Prema švedskim zvaničnicima, u budućnosti bi ova zemlja mogla uvoziti otpad od drugih zemalja koje imaju veći procenat neiskorištenog otpada od Norveške, ponajprije od Italije, Rumunije, Bugarske i baltičkih zemalja, čija većina otpada završava na deponijama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije