Sve više tinejdžera zaraženih HIV-om

Radiosarajevo.ba
Sve više tinejdžera zaraženih HIV-om

U svijetu je povećan broj adolescenata zaraženih vurusom HIV-a . Tačnije, sa virusom živi više od dva miliona adolescenata uzrasta od 10 do 19 godina, javlja Srna.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), stopa smrtnosti od AIDS-a među veoma mladim ljudima  veća je nego kod starijih. Glavni razlog ovakvom trendu jeste činjenica da nije uspostavljen sistem obaveznog testiranja djece na HIV.

U prošlosti je najveći procenat inficiranih HIV-om činila starosna grupa 20 do 29 godina, a sada ih sustižu tinejdžeri. Među tinejdžerima je primjetan konstantno visok nivo novih slučajeva AIDS-a. To  se posebno odnosi na  tinejdžera u podsaharskoj Africi.

U posebno rizičnu grupu spadaju intravenozni korisnici droga. Na primjer, u istočnoj Evropi više od  30 posto mladih narkomana ima  vurus HIV-a.

SZO upozorava da je smrtnost među djecom i adolescentim, zaraženim HIV-om, u posljednjih osam godina "porasla" čak za 50 posto.

Ljekari su, sa druge strane, uspjeli da za trećinu smanje broj umrlih od HIV-a među odraslima.

Problem nije u tome da se AIDS kod djece teže liječi, već u tome što se kasno  otkriva. Tinejdžeri ne idu na dublje pretrage. Njih praktično niko nigdje ne testira na HIV infekciju.

Ljekari pozivaju da se kod učenika uvede obavezno testiranje na HIV. Kako su u prelaznom uzrastu tinejdžeri često u sukobu sa svojim roditeljima, ne vjeruju im i ne žele da slušaju "ponavljanje jednih te istih priča", treba im omogućiti da se testiraju na HIV bez saglasnosti odraslih, navode stručnjaci.

Ljekari podsjećaju da je AIDS neizlječiva bolest, u smislu da osoba ostaje zauvijek nosilac virusa. Ali, uz blagovremenu terapiju, kao kod dijabetesa ili hipertenzije, dok čovjek uzima lijekove, može zaustaviti  njeno napredovanje.

Prema podacima UN, u svijetu danas živi 34 miliona ljudi sa virusom HIV-a. Svaki treći od njih  slučajno je saznao da je bolestan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije