Sve što treba znati o bananama

Radiosarajevo.ba
Sve što treba znati o bananama

Banane su oduvijek bile poznate kao izvor kalija, koji je, složit će se zdravstveni radnici, jedan od najpotrebnijih elemenata u našem organizmu. Međutim, postoje određene predrasude o bananama, najviše o njihovom utjecaju na povećanje kilograma... 

Pročitajte u nastavku sve što niste znali o bananama.

Da li banane debljaju?

Kako znati da li nas banane ili bilo koje drugo voće deblja? Da li banane proizvode toliko šećera, koji je jedan od najvećih uzročnika prekomjerne težine. Glikemijski indeks (GI) nam govori o tome. Hrana s GI rezultatima iznad 75 se smatra visokorizičnom. Banane imaju GI 62, koji se smatra dosta niskim. 

Čudotvorne banane višestruko korisne

Šta se desi kada 12 dana jedete samo banane?

Gubitak težine može biti borba za svakoga, ali to je posebno teško za dijabetičare. Studija je pokazala da su nakon četiri sedmice konzumiranja banana, dijabetičari izgubili znatno više kilograma neko na nekoj uobičajenoj dijeti. 

Banane su bogat izvor vlakana koja pomažu pri mršavljenju. 

Da li su banane nezdrave?

Ne, naprotiv, banane su pokazale da smanjuju rizik od moždanog udara, dijabetesa i raka.

Grupa od preko 90.000 žena, dobi od 50 do 79 godina, bila je ispitana i testirana o konzumiranju banana. Istraživanje je pokazalo da su sve imale smanjen rizik od dobivanja moždanog udara. Oni koji su imali višak kalija (čime banane obiluju) imali su 25 posto manje šansi da dobiju moždani udar, piše Huffington.

Je li kora banane jestiva?

Kora od zrelih banana je jestiva kuhana ili sirova. Kada biste pomiješali obje, dobili biste bogat izvor antioksidansa, kalija, magnezija i otpornih vlakana.

Kako je možete iskoristiti?

Bananama koje su zrele, potrebno je odrezati stabljiku i tamne vrhove, isjeći je na četvrtine i zamrznuti ih s korom. Ona neće dodatno utjecati na sam ukus banane. Stavite ovo u frižider, i ponekad možete staviti nakratko u čaj da biste popravili okus.

Sa svim njihovim prednostima, u bananama možete uživati bez straha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije